3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hoe het anders kan

Wij bij Techzine beschouwen ons als echte computerfanaten en juichen veel initiatieven van bijvoorbeeld Google dan ook toe. Google zorgt vaak voor gezonde concurrentie op markten die in handen lijken te zijn van slechts een beperkt aantal partijen. Als Google zo’n markt betreedt, zorgt het vaak voor een groot innovatieproces en verbetering van de producten, ook van de concurrenten. Hoewel Google natuurlijk niet te groot en te dominant moet worden, dan moeten we weer op zoek naar een nieuw breekijzer.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de browsermarkt: Firefox zorgde in zijn eerste jaren al voor verbetering, maar door de komst van Google Chrome is de markt echt veranderd en innoveert het internet veel sneller dan enkele jaren terug. Ook de komst van Android zorgt ervoor dat de mobieletelefoniemarkt continu blijft innoveren. Apple was weliswaar degene die met de iPhone de echte smartphone-innovatie in werking zette, maar door de komst van Android kan ook Apple niet rustig zitten.

Ook op andere markten heeft Google ervoor gezorgd dat producten beter zijn geworden voor consumenten of soms zelfs goedkoper of gratis.



Ook met Chrome OS hoopten wij op een nieuw en goed besturingssysteem dat wellicht over enkele jaren zou kunnen doorstoten naar de desktops en laptops. Microsoft kan wel wat sterke concurrentie gebruiken op deze markt. We vinden Windows 7 een erg goed product en zijn erg nieuwsgierig naar de komst van Windows 8, maar uiteindelijk heeft Microsoft deze markt zeer stevig in handen. Concurrentie kan dan geen kwaad, het kan alleen maar leiden tot snellere innovatie. Alleen Apple lijkt met Mac OS X een klein beetje te kunnen snoepen van het marktaandeel van Windows, alleen veel consumenten vinden Apple-producten een te hoge prijsklasse hebben.

Wellicht waren onze verwachtingen van Chrome OS te hoog gespannen, maar in onze optiek had Google zo veel meer kunnen doen dan alleen de browser installeren in een lege Ubuntu-installatie. Wij denken dan ook dat Google er nog flink aan moet trekken, wil Chrome OS een succes worden. Wij geloven niet dat Chrome OS in de huidige vorm of als de Google Apps straks offline beschikbaar zijn, een groot succes zal worden. Alleen een browser is simpelweg te weinig voor een netbook.

Chrome OS is in dit stadium in onze optiek leuker als een alternatief bootsysteem. Bijvoorbeeld als je een Windows-laptop koopt, dat er een aparte knop opzit waarmee je binnen acht seconden Chrome OS kan booten om even snel te internetten, maar als je meer wilt doen gewoon Windows kan opstarten. Iets wat MSI nu doet met haar Winki 3-besturingssysteem.

Hoe moet het dan?

Een product alleen maar afkraken, omdat je het te simpel en te kaal vindt, is natuurlijk erg makkelijk. Daarom hebben we besloten om ook aan te geven hoe wij denken dat Chrome OS meer kans maakt op succes. Op dit moment zijn alle apps in de Chrome Webstore eigenlijk meer snelkoppelingen.

Wij zouden graag zien dat Google bijvoorbeeld naast HTML5 ook bijvoorbeeld Java omarmt voor Chrome OS en ervoor zorgt dat er meer mogelijkheden komen voor apps, zoals op bijvoorbeeld Android of de Mac App Store die in de aankomende Lion-release zit. We begrijpen dat het hierdoor mogelijk wordt om applicaties te installeren op een Chromebook en dit het hele beveiligingsplan achter Chrome OS min of meer omver werpt.



Dat moet dan maar zo zijn of Google moet ervoor kiezen om Apples methode over te nemen van de App Store. Elke applicatie wordt eerst uitgebreid gecontroleerd voordat deze in de App Store komt. Of Google bouwt in Chrome OS dezelfde killswitch in als in Android. In Android heeft Google de mogelijkheid om een app niet alleen uit de market te verwijderen, maar ook een commando te sturen aan alle toestellen om bepaalde apps te verwijderen.

We zijn in elk geval van mening dat er meer mogelijk moet worden in Chrome OS dan alleen browsen. Uiteraard hoef je onze mening niet te delen, maar voor 399 of 450 euro, koop je eigenlijk een laptop met alleen een browser. Dat is te veel, ook als de prijs wordt verlaagd naar bijvoorbeeld 250 euro, dan kan je in onze optiek beter een netbook kopen met Windows 7 Starter edition.