6min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk & optimalisatie voor gamers

Normaliter bespreken we op deze pagina zowel het uiterlijk als de verpakking van een product. De MSI GT780R is echter nog niet op de markt gebracht en zodoende had MSI op het moment ook nog geen verpakking om de laptop in aan te leveren. Dit gedeelte van de review laten we in dit geval dan ook simpelweg grotendeels achterwege, we kunnen hier op het moment niet veel zinnigs over zeggen.

Het enige dat besproken kan worden is de inhoud van de verpakking. Naast de laptop, handleidingen en een flinke adapter ontvangt de klant namelijk alleen een schijfje met stuurprogramma’s, software en de herstelfunctie. That’s it.



Uiterlijk

MSI wil graag indrukwekkende componenten samenvoegen tot één indrukwekkend systeem en dat vereist een grote mate van intelligentie op het gebied van architectuur. Zelfs met grote kennis is het moeilijk om een compacte behuizing te fabriceren voor een dergelijk systeem. Het is MSI dan ook helaas niet gelukt om de GT780R te voorzien van een handzaam uiterlijk, wat betekent dat deze laptop vooral als desktopvervanger moet worden gezien. Een lekkere schootcomputer mag de GT780R niet genoemd worden, zeker niet met een gewicht van net geen 4 kilo. Dat is bijna een halve kilo zwaarder dan de eerder geteste GT663R.

De GT780R is opgebouwd uit zowel plastic als aluminium onderdelen, al ligt de nadruk voornamelijk op de laatstgenoemde. Het aluminium oogt als geborsteld staal, uitgevoerd in het zwart. Op de bovenkant van de forse laptop vinden we het logo van MSI, dat net als bij een Apple-laptop oplicht gedurende het gebruik van het systeem.

Als het systeem omgedraaid wordt, zien we logischerwijs de onderkant. Hier zien we aardig wat uitsteeksels, maar ook een speakertje. Waarschijnlijk heeft MSI een speakertje voor lage tonen op de onderkant van het systeem geplaatst. Verder wordt duidelijk dat vrijwel de gehele onderkant verwijderd kan worden zodat we de ingewanden van het systeem goed kunnen aanschouwen. Als we de onderkant verwijderen wordt duidelijk dat er twee harde schijven van Western Digital in het systeem te vinden zijn. Middels een RAID0-configuratie worden de twee schijven aan elkaar gekoppeld. De schijven vormen samen één spanned disk van 1 Terabyte.





Het geheugen is overigens eenvoudig te vervangen. MSI heeft twee reepjes van Elixir geplaatst in de twee beschikbare bankjes. Geheugen vervangen betekent geheugen verwijderen, uitbreiden is niet mogelijk omdat alle bankjes bezet zijn. De videokaart wordt gekoeld door een flinke heatsink die middels een drievoudige heatpipe in verbinding wordt gebracht met de ventilator welke een doorsnee van ongeveer 6 centimeter heeft. De processor wordt overigens gekoeld door een zelfde (kleiner) heatsink, de verbinding met de ventilator is hier echter met een tweevoudige heatpipe.

Als we de onderkant weer monteren gaan we verder met de zijkanten van het systeem. Aan de linker zijkant heeft MSI een dubbele USB 3.0-poort geplaatst, naast nog een SD-kaartlezer, een USB 2.0-poort en vier jack-plugs.



De rechter zijkant huisvest nog eens twee USB 2.0-poorten, alsook een Blu-ray-lezer. Aan de voorkant zitten vijf ledjes welke bedoeld zijn als statusindicatoren voor Bluetooth, WiFi, accuspanning, slaapstand en harddisk-activiteit. Aan de achterkant zit een opening voor een Kensington-slot, de acculader, een Gigabit LAN-poort en tevens een VGA-, HDMI- en eSATA-poort.

Als we de laptop openen komt het 17 inch grote scherm tevoorschijn. Boven het scherm zit een dubbele microfoon en een webcam met een resolutie van 720p. Onder het scherm zit een dubbele speaker en een aanraakgevoelige strip met acht toetsen waarvan de eerste in te stellen is naar een persoonlijke voorkeur. Standaard roept deze een automatische overklok-applicatie aan. Verder zijn de touchknoppen bedoeld voor de fan-snelheid, het in/uitschakelen van de toetsenverlichting, in/uitschakelen van WiFi en Bluetooth, het in/uitschakelen van het scherm en het uitwerpen van een optische schijf. In het midden van de strip zit de Power-knop, overigens is deze niet aanraakgevoelig. De aanraakgevoelige strip is helaas niet van hoogstaande kwaliteit. Bij het aanraken van de strip merk je dat deze vrij fragiel is en vrij ver ingedrukt kan worden. Het is echt zonde dat MSI hier niet meer aandacht aan heeft besteedt, zo’n fragiele strip kan echt niet meer.





Onder de strip zit het toetsenbord van de GT780R, wat in samenwerking met SteelSeries is ontwikkeld, zodat het extra geschikt is voor gamers, althans, dit is wat MSI hierover meldt. Afgezien van de instelbare verlichting van de toetsen is er immers niet bijzonder veel spannends te ontdekken aan het toetsenbord. De WASD-knoppen zijn niet voorzien van een andere kleur of speciale verlichting, om een voorbeeld te geven. Daarnaast zijn de pijltjes-toetsen ook niet beter bereikbaar dan bij het gemiddelde toetsenbord van een laptop.

Als laatste bevindt zich onder het toetsenbord een trackpad en een linker- en rechtermuisknop. Het trackpad is gemiddeld van grootte en uit te schakelen middels een druktoets die zich rechtsboven het paneel bevindt.



Optimalisatie voor Gamers

Zoals in de review van de GT663R al uitgebreid is besproken, is het uiterlijk van de producten een belangrijk punt bij de Gaming Series van MSI. Niet alleen moeten deze laptops opvallen en er aantrekkelijk uit zien voor gamers goed, het is ook belangrijk dat het innerlijk van de laptop is geoptimaliseerd. Hoe de laptop fysiek is uitgevoerd kan immers ook juist het cruciale verschil uitmaken wat betreft de prestaties van het systeem en de gebruiker zelf.

MSI heeft bijvoorbeeld haar uiterste best gedaan om het scherm te optimaliseren voor gamers. Dat betekent niet alleen dat het scherm de hoogste resolutie kan weergeven, maar ook dat het scherm te allen tijde een goede weergave heeft. Om die reden kiest MSI steevast voor ontspiegelde schermen voor de Gaming Series. Hoewel het er minder ‘fancy’ uitziet, is het beeld duidelijk beter doordat er geen weerspiegeling is. Iets waar spiegelende schermen nou eenmaal veel onder lijden. Voor gamers is de zichtbaarheid van het beeld tijdens het gamen bijzonder belangrijk en daarom is deze keuze van MSI erg goed.

Verder is het toetsenbord voorzien van speciale verlichting die in MSI’s woorden tot wel 1000 verschillende combinaties kan leiden. Het toetsenbord is opgedeeld in drie delen; links, midden en rechts. Deze delen kunnen verschillende toetsenverlichting toegewezen krijgen vanuit speciale software die wordt voorgeïnstalleerd op het systeem. Middels de MSI Keyboard LED Manager kan de gebruiker kiezen voor verschillende vormen van toetsenverlichting waarbij er zelfs mogelijkheden zijn om deze te animeren. MSI heeft vijf verschillende modi voorgeprogrammeerd met de namen ‘Dual Color’, ‘Wave’, ‘Breathing’, ‘Gaming’ en ‘Normal’. De gebruiker kan deze modi verder aanpassen door middel van een kleurenpalet waar uit 29 kleuren gekozen kan worden, over het algemeen verdeeld over de drie delen van het toetsenbord.



Wat betreft de indeling van het toetsenbord is er niet bijzonder veel anders dan bij het gemiddelde toetsenbord. De ruimte tussen de toetsen is wellicht wat groter dan gemiddeld en de pijltjes-toetsen zijn fullsize uitgevoerd, wat natuurlijk voor gamers wel zo prettig is. Qua indeling is er verder echter weinig anders, op de Windows-knoppen na. Een normaal toetsenbord bezit twee van dit soort toetsen, MSI heeft de linker Windows-toets verwijderd zodat de Control-knop groter kon worden uitgevoerd. Op zich geen slechte keuze, maar we hebben het gevoel dat er meer aangepast kon worden om het de echte gamer zo makkelijk mogelijk te maken.

Al met al is vooral de keuze voor het beeldscherm goed geweest, de instelbare verlichting van het toetsen zijn een leuke toevoeging, maar voegen inhoudelijk niet bijzonder veel toe. Toegegeven, deze verlichte toetsen zien er wel erg gelikt uit en het geeft de gebruiker de mogelijkheid om een persoonlijke aanpassing te maken op het systeem, iets wat bij laptops niet vaak voorkomt.