Verpakking en uiterlijk

De verpakking van de OCZ Vertex 3 is vrij somber te noemen. Zoals we inmiddels gewoon zijn van de Vertex-serie, wordt de schijf geleverd in een overwegend zwarte verpakking. Ditmaal zitten er echter veel meer grijstinten in de layout verwerkt, wat het geheel wat saaier maakt.

Op de voorkant staat een gerenderde afbeelding van de Vertex 3, welke er nogal statisch uitziet. Naast deze afbeelding is te lezen dat er een 3,5 inch adapter in de verpakking zit, zodat de schijf ook in een desktop-systeem gebruikt kan worden.Op de voorkant worden tevens de belangrijkste eigenschappen van de schijf uit de doeken gedaan. Zo wordt er duidelijk gemaakt dat de schijf ondersteuning biedt voor SATA III (SATA-600) en het TRIM-commando, de schijf is verder voorzien van een SandForce-chip en MLC-geheugen. rechtsonder op de voorkant is tevens af te lezen wat de opslagruimte van de schijf is.

Op de achterkant van de doos is een kleine inleiding over de Vertex-reeks te lezen, alsook de belangrijkste specificaties van de schijf.Inhoud

Over de inhoud van de verpakking van de Vertex 3-schijven kan ik vrij kort zijn. Natuurlijk vindt men de harde schijf terug, alsook de reeds vermelde 3,5 inch adapter voor desktop-systemen.

Dat is qua hardware dan ook wel een beetje het interessante gedeelte van de inhoud. Verder vindt men een viertal schroefjes, een handleiding en een sticker met de tekst ‘My SSD is faster than your HDD’ terug. Precies deze sticker vonden we eerder ook al terug in de verpakking van de Vertex 2. Ook de adapter voor desktop-systemen is identiek aan de Vertex 2-compagnon, al maakt het gebrek aan creativiteit in dit geval natuurlijk geen snars uit, zolang het maar functioneert.De OCZ Vertex 3

OCZ heeft in de ontwerprocedure van de Vertex 3 iets meer aandacht in het uiterlijk van de SSD willen steken. De bovenkant ziet er opnieuw zeer stijlvol uit, dankzij een alles behalve uitbundige sticker met onder anderen de opdruk ‘Vertex 3’ er op. De bovenkant is overigens niet gemaakt van metaal, zoals bij de Vertex 2, maar van plastic.

De onderkant van de Vertex 2 is zilver, terwijl die van de Vertex 3 dezelfde zwarte kleur heeft als de bovenkant van de schijf. Dit maakt de boven- en onderkant tot een mooier geheel.

Het spannende deel van een SSD is echter niet zo zeer de buitenkant, dat is eerder de binnenkant. Middels het verwijderen van vier kruiskopschroeven kan de onderkant van de behuizing verwijderd worden, waarna een groene printplaat tevoorschijn komt. Na het verwijderen van nog eens vier schroefjes, kan de printplaat uit de behuizing worden gehaald, waarna deze in volle glorie kan worden aanschouwd. Aan de bovenkant van de printplaat is de SandForce-controller goed zichtbaar, alsook zestien chips, acht op de boven- en acht op de onderkant van de printplaat. Afhankelijk van de grootte van de SSD zijn de chips in het geval van 120 en 240 GB opslagruimte elk goed voor 8 of 16 GB.

Op de vorige pagina bespraken we de mogelijkheid om de RAISE-functie uit te schakelen met de nieuwe SandForce-chips. OCZ opteert niet voor deze functie, aangezien 16 maal 8 samen 128 GB is. Er wordt dus per 120 GB een chip van 8 GB gereserveerd voor de RAISE-functie.