Uiterlijk en gebruikservaring
Uiterlijk
Hoewel beiden uit de Optimus-lijn, vertoont de Optimus 3D qua uiterlijk maar weinig overeenkomsten met de Optimus 2X Speed. De Optimus 2X Speed is aan de voorkant immers zo goed als volledig bedekt met een glad plastic dat wat bol is aan de zijkanten. De Optimus 3D heeft een veel vlakker scherm en is aan de boven- en onderkant voorzien van een geborsteld metaal.


De voorkant is verder uiteraard voornamelijk bedekt door het grote 3D-scherm, wat een diameter van 4,3 inch heeft. Boven het scherm zit een speaker, iets eronder zit een camera, een proximity-sensor en een lichtsensor. Onderaan het scherm zitten de vier bekende Android-toetsen, welke aanraakgevoelig zijn en voorzien zijn van een achtergrondverlichting.
Op de achterkant van het toestel heeft LG een dubbele camera geplaatst, elke lens is goed voor een kiekje van 5 megapixel. Er zijn twee camera’s geplaatst zodat de telefoon niet alleen 3D-beeld kan weergeven, maar tevens kan opnemen. Tussen de lenzen in zit een LED-flitser. Onderaan het toestel zit een grilletje waarachter de speakers geplaatst is. De achterkant van het toestel is gemaakt van plastic dat niet bijzonder glad is, maar ook niet erg stroef is. Ik kan me voorstellen dat de telefoon in sommige situaties te glad is en uit de hand kan glijden.


Het toestel kan opengemaakt worden. Als we dit doen, dan valt te zien dat er een MicroSD-slot is ingebouwd, alsook natuurlijk een SIM-slot zodat er toch ook nog gebeld kan worden met dit apparaat. Onder deze twee slots zit de krachtbron van de Optimus 3D, een batterij van 1500 mAh.
Aan de linker zijkant heeft LG twee aansluitingen geplaatst, zowel de Micro USB- als HDMI-ingang is hier terug te vinden. Aan de tegenovergestelde zijde is een volumeknop en een wat illustere 3D-knop te vinden. Wanneer je deze indrukt kom je in het 3D-menu van de telefoon terecht. Wanneer de camera gebruikt wordt, of een spel wordt gespeeld, kan deze knop ook gebruikt worden om 3D-beeld in- en uit te schakelen.


Aan de bovenzijde van het apparaat zit een aan/uit-knop en een 3,5mm jack-plug voor het aansluiten van de meegeleverde headset, of natuurlijk een ander apparaat met een dergelijke aansluiting. Aan de onderkant vindt men slechts een microfoon. Geen dubbele microfoon dus.
Al met al is de Optimus 3D mooi vormgegeven, maar is het apparaat geen juweeltje, wat vaker wel het geval is bij dit merk. Misschien is in dit geval echter de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat niet ten koste gegaan van een beter uiterlijk, zou je denken.
Ook dit blijkt niet volledig het geval, want er is één vervelend aspect aan het ontwerp van de Optimus 3D en dat heeft te maken met de camera’s. De camera’s bevinden zich op een ietwat verhoogd platformpje. Het platformpje is echt maar twee millimeter hoger dan de rest, maar het levert wel problemen op wanneer de telefoon op zijn rug op een tafel ligt. Wanneer je dan aan het typen bent, zal je het gevoel hebben dat de smartphone instabiel ligt en zal deze constant schudden, wat irritant is.

Gebruikservaring
De 3D-ervaring bespreek ik op de volgende pagina. Op deze pagina ga ik in op het normale gebruik van de telefoon.
De Optimus 3D voelt op geen enkel moment traag aan en lijkt goed overweg te kunnen met Android. Het blijft natuurlijk wel jammer dat er slechts Android 2.2 op het toestel is geplaatst. Er is overigens wel een update naar de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem gepland, maar deze update wordt pas op zijn vroegst in oktober verwacht, wat nog wel even afwachten is. LG had hier sneller mee mogen handelen wat mij betreft. Het probleem zit hem in de eigen skin die LG op de telefoon plaatst, deze moet eerst klaar worden gemaakt voor de nieuwste versie van Android.
De skin van de Optimus 3D is al besproken in de review van de Optimus 2X Speed, dus in die review kan je meer lezen over deze variant op Android.

Batterij
De batterij van de Optimus 3D is redelijk goed te noemen, voor dit soort apparaten. Bij de Optimus 2X Speed was de accu vrij snel leeg, voornamelijk bij het gebruik van intensieve applicaties. De Optimus 3D heeft echter wat minder heftige hardware en is daarom ook minder veeleisend wat betreft stroom. Dit scheelt natuurlijk ook in de accuduur, welke oploopt. Bij intensief gebruik is de telefoon aan het einde van de dag leeg, bij normaal gebruik zou je twee dagen kunnen doen met de Optimus 3D.
Geluid
Wat betreft geluidsuitvoer zit de boel wel snor met de Optimus 3D. Hoewel de telefoon niet over een stereo-speaker beschikt, is het geluid vrij helder en kan de telefoon redelijk hard geluid produceren. Ook de meegeleverde headset zit prettig en maakt een goed geluid.