2min

Inleiding

In een tijd waarin Google Android inmiddels de bovenhand heeft genomen op de smartphone-markt is het lastig om nog een keuze te maken voor een geschikte telefoon. Sinds de opkomst van Android is er immers veel minder onderscheid qua interface en gebruik van een telefoon. Fabrikanten kunnen wijzigingen doorvoeren aan het besturingssysteem, maar de wijzigingen zijn vaak te minimaal om doorslaggevend te kunnen zijn.

Natuurlijk heeft HTC zich weten te onderscheiden middels de Sense UI welke een vrij grote bekendheid geniet. Andere fabrikanten probeerden hetzelfde, maar wisten het succes niet te evenaren.Sony Ericsson gooit het met de Xperia Ray echter over een hele andere boeg en speelt het in op de grootte van het toestel. Waar de meeste fabrikanten het aanraakgevoelige scherm van de smartphones alsmaar groter maken, neemt Sony Ericsson even een stapje terug. In plaats van een scherm van 4,2 inch, zoals dat bij de Arc het geval is, heeft de Ray een scherm van slechts 3,3 inch. Een wereld van verschil als je beide telefoons naast elkaar zou leggen.

Qua kracht zijn de Ray en Arc gelijk aan elkaar. De Ray is voorzien van een processor met een kloksnelheid van 1 GHz. In tegenstelling tot de meeste nieuwe Android-modellen gaat het hier echter om een Snapdragon-processor, wat inhoudt dat er slechts één core aanwezig is. Dual-core smartphones beginnen inmiddels steeds meer de standaard te vormen, maar daar doet de Ray dus niet aan mee. Qua omvang is dat wellicht ook geen mogelijkheid geweest.

Dat Sony Ericsson zich bij de Ray meer op het uiterlijk heeft toegelegd dan op de software, wil echter niet zeggen dat de software niet voldoende zal zijn. De Ray is voorzien van Android Gingerbread (versie 2.3.3 op het moment van schrijven) en er is tevens een eigen skin over het besturingssysteem gelegd, met een bescheiden focus op TimeScape, een sociale applicatie welke zo goed als elke Sony Ericsson-smartphone met Android aan boord heeft.

De camera zou ook niet te wensen over moeten laten, deze zou HD-video’s moeten kunnen opnemen en foto’s in een resolutie van 8 megapixel. Niet slecht voor zo’n klein apparaat, want de Ray is toch aanzienlijk kleiner dan de algemene smartphone van dit moment.In de winkel zal je de Ray vinden voor prijzen vanaf 285 euro. De smartphone wordt op de markt gebracht in vier verschillende kleuren, waarvan er op het moment drie in Nederland te koop zijn. De Ray is in ons landje te vinden in een gouden, witte en zwarte uitvoering. Sony Ericsson produceert echter ook een roze variant voor de dames.