2min

Camera

De Xperia Ray is voorzien van een 8,1 megapixel-lens en daarom verwacht ik natuurlijk ook wel heel wat van deze telefoon.



De camera-applicatie is vrij eenvoudig ingedeeld. In het midden van het scherm is natuurlijk het beeld van de camera te zien. Links is een soort uitschuifmenu geplaatst waar verschillende opties terug te vinden zijn. Aan de rechterkant is een zelfde menu geplaatst waar een overzicht van de laatste foto’s en video’s te vinden is.

Het maken van een video gebeurt vrij eenvoudig, simpelweg op camerabeeld drukken volstaat om een foto te nemen of een video-opname te starten. Zelfs scherpstellen is er niet bij, maar dat is ook niet nodig aangezien er een autofocus aanwezig is.

Wat wel vervelend is, is dat men de flitser zelf aan of uit moet zetten. De Ray is niet in staat om zelf te bepalen of het gebruik van de flitser een foto zou verbeteren.

Foto’s

Qua opties heeft de gebruiker de mogelijkheid om de opnamemode te veranderen, er zijn drie mogelijkheden, namelijk normaal, scènes herkennen en de glimlachdetectie. Verder is ook de grootte van de foto te veranderen en kunnen flitser, geolabels en het sluitergeluid aan of uit worden gezet.

Binnen, goede belichting, zonder flits.


Binnen, slechte belichting, met flits.


Buiten, van dichtbij.


Buiten, van veraf.


Zelfde standpunt, ingezoomd.


De camera-applicatie staat de gebruiker toe om belachelijk ver in te zoomen. Ik heb er voor gekozen om niet volledig in te zoomen omdat de kwaliteit niet ten goede komt en de foto dan ook te weinigzeggend zou worden.

De geproduceerde foto’s zijn erg goed te noemen. Dankzij de hoge resolutie van de lens is het geheel erg gedetailleerd. De enige foto die wat tegenvalt is de foto met flits. De flits blijkt niet krachtig genoeg om donkere ruimtes echt goed te kunnen verlichten.

Video’s

Voor het maken van video’s krijgt de gebruiker opvallend genoeg veel meer opties dan voor het maken van video’s. Het lijkt er op dat Sony Ericsson zich meer op deze functie heeft gericht.

De gebruiker kan tijdens het maken van video’s de Scène aanpassen, maar ook de videogrootte, focusmode, flitser, lichtwaarde, witbalans, lichtmeting, de zelfontspanner, de beeldstabilisator, microfoon en het sluitergeluid.

Dit zijn dus aanzienlijk meer opties dan bij het maken van een foto en daarom verwacht ik ook heel wat van deze functie. Echter, de gemaakte video valt erg tegen. Hoewel er wel in HD geschoten wordt is de framerate vrij dramatisch. Hoewel het bestand gewoon een FPS van bijna 30 geeft, is dit in de video totaal niet terug te zien. De auto’s komen schokkend voorbij rijden en daarmee valt de videofunctie dan ook erg tegen.