4min

Gebruik

Interface

Sony Ericsson heeft de Xperia Ray uiteraard voorzien van de Timescape UI die we al tijdenlang op de Android-toestellen van het bedrijf terugvinden.

De focus ligt op een applicatie en de bijbehorende widget met dezelfde naam, Timescape. Hierin kan je je Twitter- en Facebook-account registreren en zo worden updates van je contacten weergegeven in een futuristische omgeving waar je gemakkelijk doorheen kan scrollen. Of je hier gebruik van wil maken is een tweede, in de praktijk vind ik het gebruik van de losse Facebook- en Twitter-applicatie net zo fijn.



Timescape UI blijft Android Gingerbread in veel opzichten vrij trouw. Veel effecten die we zagen op de Nexus S zijn behouden gebleven en ik ben daar persoonlijk wel blij mee. Qua iconen heeft Sony Ericsson wel alles herontworpen, maar het geheel blijft toch erg clean en dat is wel zo prettig.

Afgezien van de Timescape-applicatie en -widget ben ik erg te spreken over de Timescape UI en dat is eigenlijk simpelweg omdat Sony Ericsson gewoon redelijk trouw blijft aan het uiterlijk dat Google zelf aan Android Gingerbread heeft meegegeven. Met dit uiterlijk is mijns inziens immers ook helemaal niets mis.



Scherm

Het scherm van de Xperia Ray is erg goed te noemen qua scherpte én kleurweergave. Leg er een iPhone 4 naast en je zal vrijwel geen verschil kunnen waarnemen in weergave. Sony Ericsson maakt voor de weergave op de display gebruik van de eigen Mobile BRAVIA Engine waardoor een verbeterde kwaliteit van de schermweergave wordt gewaarborgd.

Het scherm is niet alleen qua weergave goed, maar weet ook de invoer prima vast te leggen. Ook minieme aanrakingen worden waargenomen en het zal dus niet gauw voorkomen dat het toestel totaal niet reageert op een invoer van de gebruiker.

Natuurlijk blijft het scherm wel wat klein en dat merken we tijdens normaal gebruik toch wel erg goed. We zijn gewend aan grote schermen maar ook Android zelf werkt nou eenmaal beter op een groot scherm.



Toetsenbord

En daarom komen we dan ook aan bij het toetsenbord, wat een heikel punt is van de Xperia Ray. In portret-mode is het toetsenbord standaard ingesteld op de weergave van een soort digitale variant van de druktoetsenborden van de ‘normale telefoon’. Er zit zelfs een T9 woordvoorspeller ingebouwd in de Ray. Een dergelijk toetsenbord werkt op zich prima, maar in deze tijden willen we nou eenmaal een QWERTY-toetsenbord hebben.

Gelukkig kan dit, middels de instellingen van het toetsenbord kunnen we aangeven dat we een volledig toetsenbord willen en zo verschijnt dan ook een QWERTY-variant. Qua layout is dit toetsenbord prima, maar de toetsen zijn voor mensen met grotere handen net wat te klein. Als je heel precies drukt zal het zelden fout gaan, maar foutloos typen met een groot tempo zit er echt niet in.

Hoewel Sony Ericsson de gebruiker dus meerdere keuzes biedt, is geen van allen ideaal. Gelukkig geldt dit alles niet voor het toetsenbord in landschaps-mode, deze werkt prima.



Browser

Sony Ericsson heeft de standaard Android-browser gebruikt en deze blijkt ontzettend snel te zijn. De gemiddelde pagina is binnen een seconde of vijf ingeladen en ook Flash-ondersteuning is aanwezig.

De weergave van de pagina’s is prima in orde dankzij het grote detail dat het scherm kan weergeven. Scrollen over pagina’s gaat vloeiend en in- en uitzoomen gebeurt vrijwel zonder enige vertraging. Helaas worden flash-applicaties wel vrij traag ingeladen, maar dat is niet enkel een probleem van de Ray.



Bellen

Dankzij de dubbele microfoon klinkt de stem van een Xperia Ray-gebruiker kristalhelder door de speaker van een ontvangende partij. Een dubbele microfoon zorgt er voor dat omgevingsgeluiden zo veel mogelijk gefilterd worden zodat de beller ook in een luidruchtige omgeving nog goed verstaanbaar zal zijn.

Andersom mag men echter ook niet klagen, want de Ray heeft een prima speaker aan boord. Bellen met de Ray is dus zeker geen straf, uiteindelijk moet dit natuurlijk ook zo zijn. Het blijft toch een telefoon.



Accu

Zoals ik al eerder meldde heeft de Ray dezelfde accu als de -in dit opzicht zwakke- Xperia Arc. De Arc houdt een dag intensief gebruik meestal al niet uit. Dit is met de Ray echter niet het geval, mede dankzij de afwezigheid van een groot scherm. De Ray zal een dag intensief gebruik met gemak weten in te vullen. Twee dagen lang zonder extra prik zal echter moeilijk worden, maar dat is al veel meer dan de gemiddelde smartphone weet klaar te spelen.

Extra applicaties

Sony Ericsson levert voor de Nederlandse consument een drietal extra applicaties aan. De eerste is TrackID, een soort Shazam. TrackID bestond echter al wat langer en werkt minstens zo goed.

De tweede is Friends’ Music & Video’s. Deze applicatie verzamelt de video’s en muziek die je vrienden op Facebook delen, zodat je op een loos momentje nog wat vermaak hebt, mits je Facebook én actieve vrienden hebt natuurlijk.