2min

Conclusie

RIM heeft haar eerste echte moderne smartphone op de markt gezet en dat is geen onverdeeld succes geworden. Natuurlijk heeft het bedrijf jarenlang kunnen leunen op het populaire fysieke toetsenbord, maar er is verandering nodig gebleken. De overstap blijkt echter nog niet zo eenvoudig en ook nog niet volledig geslaagd. Het toetsenbord is slecht ontworpen, past zich niet aan en is in landschapsmode niet erg responsief. Daarnaast lijkt het besturingssysteem nog niet volledig ingericht voor aan toestel zonder fysiek toetsenbord.

Op zich is de Torch 9860 verder een redelijk goed toestel. Qua prestaties is het niet de allerbeste BlackBerry, maar het scheelt ook niet veel. De camera is oké, al zit de applicatie wel wat onlogisch in elkaar. Ook qua uiterlijk heeft RIM het op zich goed gedaan, al ben ik het persoonlijk niet eens met de plaatsing van de 3,5mm-poort aan de zijkant. De aanwezigheid van NFC-technieken is in de review niet besproken, maar is natuurlijk wel prettig. Met NFC ben je voorbereid op de toekomst.

Het zou RIM sieren als er nog een update wordt uitgebracht waarmee BlackBerry OS beter geschikt wordt gemaakt voor een toetsenbord-loos systeem, want eigenlijk is dat wel nodig. Om die reden heb ik ook erg zitten twijfelen over de waardering van het toestel, maar omdat ik er vertrouwen in heb dat de problemen nog worden opgelost, ga ik toch voor een ‘Goed’.
8.0
  • Goed scherm;
  • Aanwezigheid van NFC;
  • Camera presteert goed..
  • ..maar achterliggende applicatie is slecht ontwerpen;
  • Ook toetsenbord is niet goed ontworpen;
  • Plaatsing van 3,5mm-aansluiting;