4min

De BlackBerry Torch 9860

Algemeen


De Torch 9860 oogt niet direct als de doorsnee-BlackBerry. Dit komt natuurlijk voornamelijk door het grote scherm en de afwezigheid van het toetsenbord. Natuurlijk waren er al BlackBerry-toestellen met ene uitklapbaar toetsenbord, dit is echter toch net wat anders. De voorkant van het toestel doet mij in de verte een beetje denken aan het uiterlijk van de Archos 7 Home Tablet, door het gebruikte materiaal en de curve die de boven- en onderkant van het toestel maakt.



Hoewel de voorkant van plastic is gemaakt, voelt deze toch erg stevig aan. Er is geen enkel punt waar het materiaal zwak voelt en wanneer ik met een vinger flink op de behuizing drukt geeft deze ook bijzonder weinig mee. Al met al is de behuizing van de Torch zeer stevig te noemen.

Voorkant


De voorkant wordt, zoals vrijwel altijd, voornamelijk ingenomen door het grote aanraakgevoelige scherm. Boven het scherm bevindt zich het BlackBerry-logo, waarboven een speaker en rechts daarvan nog een status-ledje terug zijn te vinden.

Onder het scherm bevinden zich vijf knoppen, welke allen fysiek zijn, tot mijn teleurstelling. Graag had ik gezien dat RIM had afgekeken bij de gemiddelde Android-fabrikant en deze toetsen aanraakgevoelig had gemaakt. Dat deze toetsen echt ingedrukt moeten worden is natuurlijk geen groot probleem, het voelt toch een beetje ouderwets aan, inmiddels.



Opvallend is de aanwezigheid van de voor BlackBerry-toestellen zo kenmerkende optische toets. Dit noem ik opvallend omdat de Torch 9860 immers voorzien is van een touchscreen. Zo’n knopje zou dus eigenlijk niet meer nodig moeten zijn, zou je denken. Waarom deze toets er tóch is, leg ik later uit.

Achterkant


Als de Torch 9860 wordt omgedraaid komt het vertrouwde BlackBerry-uiterlijk toch weer een beetje terug. Dat komt voornamelijk door het materiaal dat gebruikt is, alsook de manier waarop het gebruikt wordt. De boven- en onderkant van het toestel zijn voorzien van een glanzende metalen strip. Vervolgens komt er een dunne strip plastic en dan is er nog de metalen klep welke ook het BlackBerry-logo herbergt. De achterkant van het toestel past eigenlijk totaal niet bij de voorkant qua stijl.



Boven het klepje is de camera-lens te vinden, met een stuk ernaast een LED-flitser. De camera heeft een resolutie van 5 megapixel, wat tegenwoordig een vrij gemiddelde waarde is geworden. Wil je als fabrikant nog indruk maken met je camera, dan zal 5 megapixel niet voldoen. Maar, megapixels zeggen niet alles, het kan nog steeds zo zijn dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. De camera kan overigens ook 720p-video’s opnemen.

Zijkanten


Aan de linker zijkant van de Torch 9860 is in het midden een micro USB-poort te vinden. De rechterzijkant herbergt een 3,5mm poort voor de headset. Persoonlijk zie ik deze aansluiting liever aan de bovenkant of eventueel aan de onderkant van het toestel. Als je met je graag muziek luistert via je telefoon, zoals ik, dan heb je geregeld je koptelefoon aangesloten op je telefoon, welke dan in je broekzak zit. In dergelijke situaties is een aansluiting aan de zijkant niet erg praktisch te noemen.



Verder zijn er twee volumetoetsen en de convenience-key, welke normaliter als sluiterknop functioneert. Om die reden kent de knop ook 3 standen: los, half ingedrukt en volledig ingedrukt. Helaas is het vrij lastig om de knop helemaal in te drukken. Dit komt door een nieuw design dat RIM heeft toegepast op de knopjes aan de zijkant van het toestel. De knoppen zijn ontzettend dun, maar nog wel even lang. Ze steken voldoende uit om in te drukken, maar dus niet om volledig in te drukken.

Aan de bovenkant vindt men slechts de ontgrendel-toets. Normaliter hebben BlackBerry’s meestal tevens een knop om alle geluiden te dempen, deze heeft de Torch 9860 niet. Aan de onderkant zijn geen poorten of knoppen.

Intern


Middels een klein knopje net onder het klepje aan de achterkant van de Torch 9860 kan het toestel worden opengemaakt. Het knopje moet met een wat langere nagel ingedrukt worden, heb je die niet vanwege zenuwtrekjes of eventuele andere redenen, dan wordt het denk ik wel wat lastiger om het toestel open te maken.



Als het toestel eenmaal open is, wordt duidelijk dat het micro SD-slot gelukkig on-the-fly is te bereiken. Van het SIM-slot kan niet hetzelfde worden gezegd. Eerst moet de overigens zeer dunne accu verwijderd worden om vervolgens de SIM-kaart zijwaarts in een slotje te schuiven. Er beweegt met die beweging een oranje schuifje mee, waarmee de SIM-kaart weer verwijderd kan worden. De SIM-kaart komt echter een beetje schuin uit de behuizing, wat niet echt oogt als een technologisch hoogstandje.