5min

Gebruik

Het gebruik van BlackBerry OS 7.0 en tevens NFC heb ik in de review van de BlackBerry Bold 9900 reeds uit de doeken gedaan. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen, dan verwijs ik je graag door naar het desbetreffende onderdeel in dat artikel.

Touchscreen


Het meest interessante onderdeel van de Torch 9860 is uiteraard het touchscreen dat als enige vorm van input geldt. Het scherm is qua resolutie een goede, de beeldkwaliteit is bijvoorbeeld met het afspelen van video’s erg goed te noemen.

Qua invoer door middel van commando’s van je vingertoppen is het toestel ook zeker geen slechte. De waarneming van de invoer is prima in orde. Echter, er zijn wel wat foutjes terug te vinden in de software. Het grootste probleem ligt niet direct bij BlackBerry, maar bij de Third Party-ontwikkelaars van software voor BlackBerry-toestellen. Veel applicaties zijn immers écht niet ontworpen voor invoer middels een touchscreen. De knopjes zijn veel te klein en staan te dicht op elkaar. De kans dat veel applicaties binnenkort van een update worden voorzien is niet te voorspellen en zal zichzelf uitwijzen in de toekomst.



Een ander slecht punt van het touchscreen is, helaas, het toestenbord. Het gaat dan met name om het Landscape-toetsenbord waarbij de invoer niet goed wordt waargenomen. Aangezien de waarneming in andere onderdelen van het systeem prima in orde is, lijkt dit echt een probleem van het toetsenbord zelf te zijn. Het komt meer dan eens per zin voor dat letteraanslagen gewoon compleet verkeerd worden geïnterpreteerd, hoewel ze wel degelijk goed worden ingevoerd door de gebruiker.

Een ander probleem, dat zich in sommige gevallen voordoet bij ons exemplaar is dat het scherm na het opstarten volledig vergeet dat het moet reageren op touch-commando’s. Het invoeren van de SIM-pin verloopt prima, maar wanneer vervolgens het hoofdscherm verschijnt reageert de telefoon niet meer op aanrakingen. Door vervolgens gebruik te maken van de optische toets onder het scherm komt het scherm weer tot leven.

Voor zowel het probleem met Third Party ontwikkelaars als het niet meer reagerende scherm is de optische toets wel een mooie uitkomst. Deze is dus niet voor niets nog aanwezig ondanks het scherm.

Toetsenbord


Hoewel het toetsenbord al kort aan bod is gekomen, ben ik nog niet klaar. Het toetsenbord is gewoon niet goed te noemen. Waar BlackBerry’s voorheen bekend stonden vanwege het goede toetsenbord, is de vertaling naar een digitaal toetsenbord gewoon slecht uitgepakt. RIM heeft haar best gedaan om het toetsenbord zo veel mogelijk te laten lijken op het fysieke toetsenbord. Maar waarom eigenlijk? Wat in de ene uitvoering goed werkt hoeft immers in de andere niet per se ook goed te werken.

Waar het nou verkeerd gaat met dit toetsenbord is niet direct vast te stellen. Er is niet één probleem, maar er zijn een hele boel problemen. Zo is er bijvoorbeeld de slechte aanpassing op verschillende tekstvelden. Als de gebruiker bijvoorbeeld wordt gevraagd om een mailadres in te voeren, dan verwacht je dat het er een knop voor het apenstaartje direct aanwezig is. Maar RIM heeft geen enkele aanpassing gemaakt voor de Torch 9860, de gebruiker moet gewoon op het speciale tekens-knopje drukken om het apenstaartje te bereiken. Overigens had RIM dit al direct anders moeten doen bij eerder Torch-toestellen. Er zijn tal van gevallen waarin het toetsenbord zich niet goed aanpast aan het tekstveld.

Een andere vervelende constatering is dat het toetsenbord niet automatisch omhoog komt wanneer er bijvoorbeeld om een wachtwoord voor je WiFi-netwerk wordt gevraagd. De gebruiker moet eerst nog op het veld drukken. Waarom RIM?

Een laatste opmerking is wel een hele rare. Waar RIM de veiligheid van de gebruiker altijd zeer hoog in het vaandel heeft staan, hebben de Canadezen nu toch wel een miskleun gemaakt. In sommige applicaties is het namelijk zo dat er een autocorrectie op het wachtwoord zit. Niet alleen worden er woorden gelijkend op het ingevoerde wachtword getoond, het ingevoerde wachtwoord zelf wordt ook zichtbaar. Erg interessant voor de ‘meekijkers’ natuurlijk.

Internet


De internetbrowser van de Torch 9860 is snel, maar niet zo snel als het licht. Of zo snel als bijvoorbeeld die van de iPhone 4. Toch zit het met de snelheid wel goed. Er zijn immers ook hier voldoende onderdelen waar een opmerking over kan worden gemaakt.

Zo werkt het zoomen in de browser niet goed. Als je dubbel tikt op een lap tekst, zal het toestel uiteraard zoomen naar deze tekst. Het eerste probleem is dat de tekst geregeld niet goed in beeld komt, waarbij bijvoorbeeld de linker- of rechterkant van de tekst buiten beeld valt. Het andere nadeel is dat de tekst in sommige gevallen niet opnieuw wordt gerenderd, waardoor de tekens wat vaag blijven. Helaas ondersteunt de Torch 9860 ook geen Flash op moment van schrijven.

Verder werkt de browser overigens gewoon fijn en snel. Van je geschiedenis worden tijdelijke visuele bookmarks opgeslagen, wat erg prettig is om te zien wanneer je je browser weer opent en terug wilt naar deze pagina. Je kan meerder tabbladen open hebben en het switchen tussen deze tabbladen vervolgt middels een mooi ogende Dock-achtige omgeving.



Bellen


Voor een BlackBerry mag het geen verrassing meer heten, de ontvangst van de Torch 9860 is dik in orde, zoals eigenlijk altijd het geval is. Gesprekken verlopen vlotjes en zowel de verzender als ontvanger zijn goed hoorbaar.

Zowel de luidspreker als de speaker kunnen erg hard, waardoor degene aan de andere kant eigenlijk altijd wel te horen moet zijn, ook in luidere omgevingen.

Accu


Niet alleen het toetsenbord van de BlackBerry’s was een speerpunt, ook de accu is altijd een geroemde eigenschap geweest. De accu stond garant voor een lange gebruiksperiode. Echter, de Torch 9860 is voorzien van een accu met een capaciteit van 1230 mAh, wat niet bijzonder veel is.

Dit resulteert dan ook in een toestel dat een dag lang redelijk intensief gebruik makkelijk volhoudt, maar niet meer dan gemiddeld presteert wanneer men de vergelijking trekt met andere toestellen. Onder gematigd gebruik kan de torch 9860 echter wel een dag of twee, drie mee met één lading.