3min

Camera

Foto- en video-applicatie


Hoewel Samsung zelf een aantal applicaties voor het maken van foto’s heeft toegevoegd, is de standaardapplicatie voor het maken van foto’s toch gewoon die van Windows Phone zelf. Dit komt ongetwijfeld door de restricties die Microsoft de fabrikanten oplegt. Op zich is hier niets mis mee, de standaard applicatie is prima en je kan er makkelijk en snel een mooie foto mee maken zonder poespas.

De camera kan worden opgestart door de sluitertoets in te drukken, ook als de Omnia W in slaapstand is. Dit vind ik overigens nog steeds een aparte ontwerpkeuze van Microsoft, het zal resulteren in veel broekzakfoto’s, zo verwacht ik. Daarnaast is het toestel dan ook gewoon volledig ontgrendeld en kan er eigenlijk van alles gebeuren met je telefoon in je broekzak.

Foto’s


Voor het maken van foto’s geeft Samsung je tal van mogelijkheden tot aanpassing. Zo kan de gebruiker de autofocus, witbalans, contrastwaarde, verzadiging, scherpte, sluiterwaarde, ISO, lichtmeting en beeldkwaliteit aanpassen. Verder zijn er drie effecten.

De kwaliteit van foto’s van de Omnia W vind ik heel wisselvallig. De eerste foto, welke normaliter veel beter is dan de tweede foto levert een onscherp beeld op. De tweede foto is subliem, de flitser en voorbelichting werkt helemaal perfect. Je zou haast zeggen dat de foto’s door mij omgedraaid zijn, maar ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is.

Binnen, genomen met goede belichting.


Binnen, genomen met slechte belichting en flitser.


Buiten, van dichtbij genomen.


De foto van de Jaguar is oké, maar had zeker wel scherper gemogen wat mij betreft.

Hoewel ik heb gefocust op het Arcadis-gebouw is dit deel van de foto niet bijzonder veel scherper dan de rest. De foto is daarnaast enigszins korrelig. De volledig ingezoomde foto is traditiegetrouw érg korrelig en volledig onbruikbaar. Natuurlijk komt dit door het gebruik van digitale zoom. Telefoons met optische zoom zijn zeer schaars en hebben nooit echt hun weg naar de mainstream-markt kunnen vinden. Wellicht gebeurt het in de toekomst nog.

Buiten, van veraf genomen.


Buiten, zelfde standpunt en volledig ingezoomd.


De Omnia W is waarschijnlijk geen vervanger voor je digitale camera. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid bijna alle verschillende opdrachten beter volbrengen.

Video’s


Wanneer je een video gaat maken kan je de witbalans, contrastwaarde, verzadiging, scherpte, sluiterwaarde, beeldkwaliteit en het formaat aanpassen. Bij deze laatste optie krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen VGA en 720p. Voor onze test schieten we natuurlijk in de hoogste resolutie, 720p.

Helaas valt de kwaliteit van de video erg tegen. Hoewel de resolutie 720p is, is de video wat korrelig. Het valt ook op dat de framerate niet optimaal is als de auto’s snel voorbij rijden en sommige objecten zoals de vlaggen zijn ernstig overbelicht. Daarnaast is het ook goed te merken dat er geen stabilisator in het toestel zit, want de video is wat trillerig.