4min

Uiterlijk

Algemeen


De Samsung Omnia is qua uiterlijk niet zoals de gemiddelde Windows Phone. Dat komt door kleine details. Niet alles is echter even positief. Zo ben ik bijvoorbeeld niet te spreken over de aanwezigheid van een druktoets voor de home-functie van het besturingssysteem. Dit breekt het uiterlijk van het toestel ten zeerste, mede doordat deze toets tevens niet verlicht is.

Als je het toestel voor het eerst in je hand neemt, zal je merken dat deze vederlicht is. Met een gewicht van iets meer dan 115 gram is de Omnia W zonder meer één van de lichtste smartphones die ik tot nog toe in handen heb gehad en dat is natuurlijk erg prettig te noemen, hoewel ook juist zware toestellen je goed in de hand kunnen liggen.



Door de lichte behuizing zou je verwachten dat deze niet van goede kwaliteit is en weinig stevigheid biedt. Toch valt óók dit aardig mee. Als ik op het scherm druk, deukt dit wel enigszins in, maar echt niet zo ver als je zou verwachten. Ook de rest van de behuizing voelt stevig en degelijk aan, hoewel het materiaal niet heel erg kwalitatief aan voelt, voelt het zeker ook niet goedkoop. Wat wel goedkoop aanvoelt zijn de toetsen aan de zijkanten van de telefoon. Deze zitten niet goed gefixeerd en zijn vrij beweeglijk in richtingen waarop ze niet zouden mogen bewegen.

De smartphone ligt verder goed in de hand door de afgeronde zijdes en het gewicht van het toestel.



Voorkant


Zoals bij elke moderne smartphone is het scherm verantwoordelijk voor het beslaan van het grootste deel van de voorkant van het toestel. Het scherm heeft een diagonaal van 3,7 inch en is van het type Super AMOLED. Boven het scherm zit een dunne speaker voor telefoongesprekken en daarnaast bevinden zich twee sensoren en de front-facing camera.

Onder het scherm vindt men de drie bekende Windows Phone-toetsen, waarvan de middelste -de homeknop- helaas een druktoets is welke tot overmaat van ramp niet van verlichting is voorzien. Deze verlichting is overigens ook niet in te stellen in het menu van de telefoon en dat levert in mijn ogen een probleem op. Het is namelijk zo dat Samsung er voor heeft gekozen om de toetsen standaard niet te verlichten, tenzij er juist op gedrukt is. In mijn ogen horen de toetsen juist verlicht te zijn zodat je ze kan zien in het donker en ze makkelijker te lokaliseren zijn. De toetverlichting van de Omnia W is wat mij betreft dan ook compleet verkeerd.





Zijkanten


De bovenkant van de Omnia W is enkel voorzien van een 3,5 mm jackplug aansluiting. Samsung heeft er voor gekozen om de standby-knop aan de rechterzijkant te plaatsen, wat ik persoonlijk jammer vind, maar niet onoverkomelijk. Het probleem in mijn ogen met de standby-knop aan de zijkant is dat je deze makkelijker per ongeluk indrukt.

De linkerzijkant is voorzien van een dubbele knop voor het instellen van het volume. De rechterzijkant bevat naast de standby-toets tevens een camera-toets welke half of helemaal ingedrukt kan worden, zodat je ook kan focussen via deze toets.

Aan de onderkant is de USB-aansluiting te vinden waarmee de telefoon zowel op een computer als het stroomnet kan worden aangesloten, met verschillende kabels dus. Naast de USB-aansluiting bevindt zich een klein gaatje waaronder de microfoon te vinden is. Helaas is er geen extra microfoon zodat omgevingsgeluid kan worden gefilterd tijdens telefoongesprekken.





Achterkant


Aan de achterkant vinden we bovenaan drie onderdelen. Het eerste is een dubbele inkeping in de behuizing, waarachter zich een speaker bevindt voor wanneer je muziek wil afspelen of een spelletje aan het spelen bent. Naast deze inkepingen vindt men de camera van 5 megapixel en de bijbehorende LED-flitser. Een camera van 5 megapixel is oké, maar tegenwoordig niet meer dan dat. Voor een midrange-toestel is het voldoende, maar voor de duurdere modellen verwacht je tegenwoordig een hogere resolutie.

Onder deze drie onderdelen bevindt zich een Samsung-logo en verder daaronder het standaard Windows Phone-logo dat elke fabrikant verplicht op het toestel moet zetten, op Nokia na.



Intern


De meeste Windows Phone-toestellen zijn niet open te maken, of er is slechts een klein klepje te verwijderen waardoor je nét de SIM-kaart in het toestel kan plaatsen. Bij de Omnia W gaat dit alles echter niet op aangezien de volledige achterzijde te verwijderen is.

We schieten er overigens niet bijzonder veel mee op, hoewel hierdoor wél de accu te vervangen is, wat bij veel andere Windows Phones niet het geval is. Verder kan men alleen een SIM-kaartje plaatsen en daarmee is de pret al weer voorbij. Er is geen mogelijkheid om een SD-kaartje te plaatsen en dat is natuurlijk altijd jammer, vooral wanneer je telefoon slechts 8 gigabyte aan opslagruimte heeft. Een echte vervanger voor je iPod zal de Omnia W dan ook niet zijn.