2min

Prestaties

Windows Phone draait niet erg om prestaties en daarom is er vooralsnog ook geen hete strijd om ‘de prestatiekroon’, zoals we die bij Android wel duidelijk kunnen zien. De prestaties van de nieuwe smartphones liggen niet bijzonder ver van de telefoons die als eerste met Windows Phone werden geïntroduceerd. Desalniettemin is er natuurlijk zeker wel verbetering te zien en lijkt het er op dat de strijd wel een beetje los begint te barsten.

Voor onze reviews maken wij gebruik van de applicatie WP Bench, welke je in de Marketplace kan kopen. We testen de toestellen op drie onderdelen en de resultaten hiervan vind je terug in de onderstaande tabellen.

Zoals te zien is, weet de Omnia W niet zo goed te presteren als de nieuwe HTC-modellen wanneer het om pure processorkracht gaat. De HTC Radar en Titan hebben dezelfde processor als de Omnia W, hoewel de Titan op een hogere kloksnelheid werkt en de Radar juist op een aanzienlijk lagere. Dat lijkt dus ook niet alles te zeggen.



In de tweede test, waar het geheugen op de pijnbank wordt geplaatst, weet de Omnia W juist indrukwekkende prestaties neer te zetten. Het verschil met de andere toestellen is ontzettend groot in positieve zin voor de Omnia W en het mag dus duidelijk zijn dat Samsung in deze test de grote winnaar is.



De Titan, Lumia en Omnia W zijn allen voorzien van een Adreno 205-GPU en dat betekent dat de toestellen elkaar qua prestaties niet veel zullen ontlopen. Overigens heeft óók de HTC Radar deze grafische unit, maar presteert deze minder goed, wat waarschijnlijk te herleiden is naar de chipset en andere hardware. De Omnia W presteert in ieder geval even goed als het topmodel van HTC en Nokia.




Al met al kan gesteld worden dat, hoewel op andere punten het verhaal anders is, de Omnia W qua prestaties zeker een goede telefoon is, vooral als je kijkt naar de prijzen van deze toestellen. De Lumia is op het moment 110 euro duurder, de Titan zelfs 140 euro. Natuurlijk hebben deze toestellen voordelen als een beter ontwerp of een groter scherm, maar voor de prijsbewuste consument is de Omnia W dan misschien toch de meest interessante telefoon wanneer het om Windows Phone gaat.

Overigens is de HTC Radar twee tientjes goedkoper dan de Omnia W. Als je de twee toestellen echter terugzoekt in de tabellen, weet je dat de Omnia W qua prestaties echter domweg superieur is. Ook in dit geval moet ik wel opmerken dat de Radar qua behuizing een beter toestel is, maar bijvoorbeeld niet over het mooie Super AMOLED-scherm beschikt.