3min

Applicaties

De Vita is out-of-the-box al volgeladen met applicaties. In totaal zijn het er een stuk of 16. Ik pik de belangrijkste applicaties er tussenuit voor een korte bespreking.



PlayStation Store


In tegenstelling tot de PlayStation Portable en de PlayStation 3 is het met de Vita mogelijk om op eigen initiatief applicaties te downloaden en installeren. Op het moment is het aanbod nog erg klein, maar dat zal ongetwijfeld groeien. Via de PlayStation Store kan je deze applicaties downloaden, nu kan je kiezen uit een aantal verschillende sociale applicaties zoals Facebook, LiveTweet, Flickr en Foursquare, maar het is zeker niet ondenkbaar dat dit aanbod in de toekomst zal worden uitgebreid.

Op het moment kan je in de PlayStation Store terecht voor Vita-games, -extra’s en -demo’s. Verder kan je ook PSP- en minis-games, sociale applicaties en trailers downloaden. Als je een item uit de PlayStation Store wil downloaden, dan is het een kwestie van de download-knop indrukken en het item zal worden toegevoegd aan je ‘notificatie-bubbel’. Je kan het downloadproces volgen door de bubbel vanuit het hoofdmenu te openen. Er zal dan een voortgangsbalk getoond worden en als het item uiteindelijk binnen is wordt deze op de LiveArea getoond of als het om bijvoorbeeld een trailer of addon gaat, worden deze op de desbetreffende plaats geïnstalleerd.



Friends


In de Friens-app vind je een overzicht met de contacten waarmee je Sony Entertainment Netwerk mee is verbonden. Je kan zien wat ze op het moment aan het doen zijn en natuurlijk kan je hun Trophies bekijken en berichten sturen, maar beiden moeten vanuit een daarvoor bestemde applicatie, wat ik persoonlijk wat omslachtig vind.

Near


In deze applicatie kan je nieuwe contacten vinden die in je buurt zijn. Je kan zien wat ze spelen en eventueel contact met ze leggen. Het is hierbij van belang dat je aangeeft dat je zichtbaar mag zijn in deze applicatie. Dit heeft natuurlijk alles te maken met je eigen privacy.



Browser


De browser is helaas niet echt voldoenend op dit moment. Er is bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Flash en dat is tot daar aan toe, Adobe heeft Flash voor mobiele toestellen immers opgegeven, maar ook HTML5 wordt niet ondersteund en ook Javascript wordt maar deels ondersteund. Het betekent dat de Vita een browser heeft die een aantal basale functies gewoon niet ondersteunt.

Het is ook niet mogelijk om je scherm te kantelen, mocht je dat willen, zodat je een webpagina in portret-mode kan bekijken. Als je scrolt door een pagina zal de Vita eerst alles moeten renderen, waardoor je in eerste instantie zit te staren naar een wit venster, totdat de handheld weer bij is. Hopelijk verbeterd Sony deze tekortkomingen in de toekomst nog.

Remote Play


De Remote Play-functie kennen we al van de PSP. Dankzij deze functie wordt het mogelijk om de controle over je PS3 te krijgen met je Vita. Je kan in theorie dan PS3-games spelen op je Vita. Helaas zijn er nog maar weinig games die ondersteuning bieden voor deze manier van gamen en Sony wil weinig loslaten over hoe de toekomst van Remote Play er uit zal zien.