2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uiterlijk & I/O-panel

Uiterlijk


Het eerste wat opvalt als naar het uiterlijk van de Z77A-GD65 wordt gekeken, is het kleurgebruik. Het moederbord is gemaakt op een zwarte printplaat en de verschillende elementen zijn grotendeels zwart en blauw. MSI kiest regelmatig voor deze kleurstelling bij consumenten-moederborden. Persoonlijk vind ik deze kleurstelling prima.

Het valt op dat de passieve koelelementen rondom de processorvoet vrij fors zijn. De elementen worden verbonden door middel van een heatpipe. Het koelelement op de Northbridge is opvallend laag en behoeft blijkbaar weinig koeling. Omdat Intel steeds meer taken, die de Northbridge voorheen afhandelde, aan de processor toewijst, is het overigens ook niet verwonderlijk dat de Northbridge steeds minder koeling behoeft.



Aan de rechterbovenkant van het bord is de zien dat er drie knopjes zijn gemonteerd. Van boven naar beneden zijn deze knopjes bedoeld voor OC Genie en een Reset- of Shutdown-commando. Een stukje verder naar beneden vindt men ook nog een checkpunt voor het uitlezen van voltages.

Helemaal onderaan het moederbord zitten aan de rechterzijde maar liefst acht SATA-poorten. Vier hiervan zijn SATA600-poorten, de andere vier zijn dan logischerwijs SATA300-poorten. Naast de poorten zit een klein schakelaartje waarmee gebruikers tussen twee BIOS-versies kunnen wisselen. Dit is voornamelijk voor overklokkers van belang, mocht er eens iets fout gaan. Naast de schakelaar zit een display waarin twee tekens verschijnen als het systeem aanstaat. Mocht de computer ergens op blijven hangen bij het opstarten, dan is de oorzaak hierop uit te lezen.



I/O-panel


Van linksboven naar rechtsonder zijn de volgende aansluitingen op het I/O-panel van de MSI Z77A-GD65 te vinden. Linksboven zit één PS/2-poort waarop een PS/2-muis óf toetsenbord kan worden aangesloten. Hieronder zitten twee USB 2.0-poorten.

Iets meer naar rechts zit een erg klein knopje. Dit knopje is bedoeld om makkelijk de BIOS te resetten, mocht er wat fout zijn gegaan bij het instellen hiervan. Vervolgens zitten er twee TOSLINK-aansluitingen, optisch en analoog, gevolgd door nogmaals twee USB 2.0-poorten en een HDMI-poort. Daarnaast zit een LAN-poort met daaronder twee USB 3.0-poorten.

Voor nog meer mogelijkheden om beeld door te geven zijn er tevens een VGA- en DVI-poort aan de layout toegevoegd, daarmee heeft MSI toch wel de meeste standaarden voor beelduitvoer ondersteund. Als laatste zijn er zes jack-plugs om een audioset aan te sluiten waarbij maximaal een 7.1-set wordt ondersteund.