2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Prestaties (2)

SuperPi – 1M


De Asus Sabertooth blijft MSI in de 1M-test van SuperPi duidelijk voor. Wanneer het echter over de maximale overklokresultaten gaat, weet MSI de rollen duidelijk om te draaien. De Z77A-GD65 weet ook wel wat verder over te klokken.


SiSoft Sandra 2010


De resultaten in SiSoft Sandra 2010 zijn weinig schokkend als we kijken naar de standaardresultaten van de moederborden. De overklokresultaten zijn echter wel opvallend, de Sabertooth zet hier veel betere resultaten neer.



Cinebench 11.5 – CPU


De resultaten in Cinebench 11.5 tonen een vrijwel identiek beeld, de standaardresultaten zijn vrijwel gelijk, maar de overklokresultaten lopen duidelijk uiteen.


Overklokken


MSI heeft de Z77A-GD65 voorzien van OC Genie. Dit is een functie die het merk al enige jaren toevoegt aan haar moederborden. Dankzij OC Genie wordt, na een druk op de knop op het moederbord, een veilige overklok gezocht. In het geval van de MSI Z77A-GD65 in combinatie met de Intel Core i7 3770K werd onder andere de kloksnelheid met 700 MHz. verhoogd naar 4,2 GHz. Daarnaast worden ook de geheugentimings en andere zaken aangepast. In onze tests leverde de automatische overklok een prestatiewinst van gemiddeld dertien procent op.

Maar, we gaan natuurlijk verder dan zo’n standaardoverklok. Met de luchtkoeler van Noctua zullen er zeker geen overklokrecords gebroken worden, maar het is toch zinnig om te weten waar het maximum van Ivy Bridge en het moederbord ligt. Overklokken met Ivy Bridge gaat het eenvoudigste door eerst de multiplier zo ver mogelijk op te hogen, om vervolgens een maximale klokfrequentie te zoeken.

In het geval van onze hardware ging het systeem tot een maximale multiplier van 50, ofwel 5000 MHz., maar hierbij bleef het systeem helaas niet volledig stabiel. Opstarten in Windows lukte, maar vooral de intensieve benchmarks leverden problemen op. Cinebench spande de kroon wat dat betreft.

Voor een stabiele overklok moesten de instellingen toch verlaagd worden en uiteindelijk werd een stabiel maximum van 4949 MHz. gevonden. Dit bereikten we door de multiplier op 49 te zetten en de klokfrequentie op 101. Verder hebben we het geheugen niet serieus overklokt, het gaat immers om een moederbordreview, dit hebben we op het XMP1-profiel gezet dat standaard in het moederbord zit gebouwd. Het voltage op de processor is met 350 mV verhoogd.

Al met al is de MSI Z77A-GD65 een leuk bord om mee te overklokken. Voor de gebruiker die niet al te veel risico wil nemen, maar wel een soort van maximum uit het systeem wil halen is de OC Genie-functie natuurlijk altijd een aanrader.