4min

Software

Bij de Galaxy S III heeft Samsung ook enorm ingezet op de software van het toestel. Een zeer groot gedeelte van de presentatie ging over nieuwe functies in de Touchwiz-skin van de Koreanen. Functies die de telefoon net even beter moeten maken dan die van de concurrent. TouchWiz is de schil die Samsung over Android heen legt om een eigen ervaring te bieden. Net zoals HTC dat doet met Sense en Motorola met MotoBLUR.

S-Voice

Samsung, heeft zoals gezegd, een hele lading functies ontwikkeld die het gebruik van je telefoon makkelijker moeten maken. Zo heeft het Siri-Voice, correctie, S-Voice ontwikkeld. Een assistent die je kan aanroepen door ‘Hi Galaxy’ te zeggen. Vervolgens kan je vertellen wat je wilt dat de telefoon doet, een afspraak of herinnering inplannen, de wekker zetten en zo zijn er nog wat andere functies. Het aanroepen van de S III door ‘Hi Galaxy’ te zeggen kan ook worden aangepast. Er kunnen maximaal 4 manieren worden gedefinieerd. Het slechte nieuws aan deze functie is dat deze niet in het Nederlands werkt.Of en wanneer er ondersteuning komt voor het Nederlands is onduidelijk, aangezien onze taal vele dialecten kent is de kans echter groot dat we hier nog lang op moeten wachten. Het zou handiger zijn als dit soort persoonlijke assistenten getraind kunnen worden zodat ze in elke taal te gebruiken zijn. Wellicht dat Samsung of Apple dit in de toekomst mogelijk kunnen gaan maken.

Smart Stay

Je kent vast de situatie waarbij je een webpagina of document aan het lezen bent op je telefoon en je telefoon overschakelt naar stand-by modus, omdat je telefoon dit standaard doet als die een bepaalde periode niet wordt gebruikt. Een oplossing is dan om de sluimertijd aan te passen in bijvoorbeeld 3 minuten. Met Smart Stay hoeft dit niet, de Galaxy S III houdt namelijk in de gaten of jij naar het toestel zit te kijken, als je naar het toestel kijkt zal het scherm niet overschakelen naar stand-by. Samsung gebruikt hiervoor de camera die aan de voorzijde van het toestel zit.

Direct Call

Direct Call belt automatisch een persoon wanneer jij dit aangeeft middels een actie of gebaar. Het voorbeeld wat Samsung hierbij gaf is dat als je een sms-conversatie zit te lezen en vervolgens de telefoon naar je oor beweegt, het toestel dan de persoon met wie je de sms-conversatie had zal gaan bellen. We verwachten echter dat deze functie in meer applicaties zal worden uitgerold of mogelijk via een API zal worden aangeboden. Een applicatie als WhatsApp zou bijvoorbeeld ook baat hebben bij deze functie.

S-Beam

Voor Galaxy S III-eigenaren zal het enorm makkelijk worden om bestanden uit te wisselen. Door simpelweg een foto of video te openen en vervolgens je Galaxy S III op een andere S III te leggen zullen de toestellen automatisch verbinding maken via NFC en Wifi-direct en zullen de bestanden worden overgezet.

Buddy Photo Sharing

Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van sociale netwerken op hun telefoon. Zo hebben ze hun Twitter-, Facebook-, Google+- en LinkedIn-profielen gekoppeld aan hun smartphone om overal snel op de hoogte te kunnen blijven. Op deze manier wordt je contactlijst ook een stuk persoonlijker doordat de foto’s van deze sociale netwerken worden toegevoegd aan je contacten. Samsung gaat echter nog een heel stuk verder dan dat met Buddy Photo Sharing.

Als je een foto maakt met de Galaxy S III van mensen die je ook in een sociaal netwerk hebt, dan zal je telefoon automatisch deze mensen herkennen en je vragen of je de foto ook naar hen wil doorsturen. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail maar, ook via MMS.

AllShare Play en Cast

Via AllShare Play en Cast is het mogelijk om je video’s en afbeeldingen te delen met andere apparaten of zelfs met de cloud. Dit kan in veel gevallen over het draadloze netwerk, maar ook via HDMI.

Pop Up Play

Pop Up Play is zeker een unieke functie die we nog niet eerder hebben gezien op een smartphone of een tablet. Deze functie lijkt nog veel handiger te zijn op een tablet maar komt nu als eerste beschikbaar op de Galaxy S III-smartphone. Met Pop Up Play is het mogelijk om echt te multitasken. Je kan bijvoorbeeld een webpagina opzoeken terwijl er een klein venster over je browser heen staat, waarin nog steeds een video wordt afgespeeld.
Deze functie laat ook echt de kracht van de nieuwe Exynos processor zien. Dit is een functie die op voorgaande modellen nog echt niet mogelijk was qua performance.

Het nadeel aan al deze nieuwe software-oplossingen in de Galaxy S III is dat we ze nog niet heel goed hebben kunnen testen. Zoals eerder gezegd hadden we ongeveer een uur de tijd om met het toestel te spelen en er waren 3000 mensen aanwezig die allemaal even een toestel wilden vasthouden en bekijken. Er stonden een stuk of 50 demo-exemplaren opgesteld, wat resulteerde in veel gedring en gewacht. Daarom is het moeilijk om nu te zeggen welke software-oplossingen goed zijn gelukt, slecht zijn gelukt en welke wellicht overbodig zijn.