Cameravergelijkingstest

Om de camera van de Nokia 808 PureView te vergelijken, hebben we een Apple iPhone 4S en een Samsung Galaxy S III uit de kast getrokken. In mijn ogen zijn dit de beste toestellen op fotografisch gebied met respectievelijk het iOS- en Android-besturingssysteem.

Om de foto’s te vergelijken heb ik een aantal verschillende onderwerpen gekozen. Er is gevarieerd in afstand en mate van inzoomen op een onderwerp. Eveneens is er met alle drie de toestellen een video gemaakt om ook op dit gebied een vergelijking te maken.


De 808 PureView bevat een lens die foto’s kan maken in een resolutie van 41 megapixel. Opvallend genoeg geeft Nokia je echter de keuze uit een resolutie van 34 of 38 megapixel, waarbij het verschil hem vooral zit in de afmeting van de foto. De resolutie van 34 megapixel resulteert in een 16:9-verhouding, bij de grotere foto is dat 4:3.

De PureView-technologie doet zijn intrede echter bij het maken van foto’s met een resolutie van 8, 5 of 2 megapixel. Wanneer er bijvoorbeeld een foto van 8 megapixel wordt genomen, wordt er initieel een kiekje genomen met een resolutie van 41 megapixel, waarna steeds vijf pixels worden samengevoegd tot één pixel. Foto’s zouden daarom met behulp van de PureView-technologie extra gedetailleerd moeten zijn en ook de kleurechtheid zou ongeëvenaard zijn, in vergelijking met andere smartphones.

De Nokia 808 PureView stel ik in op het maken van 8 megapixel-foto’s die worden behandeld met de PureView-technologie. Dit betekent dat de foto’s worden geschoten in 38 megapixel, maar worden gecomprimeerd naar 8 megapixel waardoor het detail aanzienlijk verbeterd zou moeten worden. Ook de Samsung Galaxy S III en de Apple iPhone 4S worden op een resolutie van 8 megapixel ingesteld.

Foto’s


Nokia 808 Pureview

Apple iPhone 4S

Samsung Galaxy S III

In bovenstaande foto’s is getest hoe de telefoons presteren wanneer een foto van dichtbij wordt genomen. Al direct is de zien dat de foto van de iPhone 4S duidelijk andere kleuren neerzet. De foto’s van de 808 PureView en Galaxy S III zijn echter natuurgetrouwer. Een keuze tussen de foto’s van de laatstgenoemde toestellen is lastig, maar wanneer er ver wordt ingezoomd is wel te zien dat de foto van de 808 PureView wat meer detail bevat, het verschil is echter miniem.

Nokia 808 Pureview

Apple iPhone 4S

Samsung Galaxy S III

In de bovenstaande foto’s wordt getest hoe de telefoons omgaan met objecten die net wat verder weg staan. Ook hier is te zien dat de foto van de iPhone 4S wat donkerder is. De Galaxy S III heeft hier wat meer moeite met de glans van de zon op de auto, net boven het achterwiel.

Qua detail wint de 808 PureView het opnieuw met een kleine afstand op de Galaxy S III, qua kleurechtheid verkies ik de Galaxy S III ditmaal, afgezien van de minder goede behandeling van de glans op de auto.

Nokia 808 Pureview

Apple iPhone 4S

Samsung Galaxy S III

In de volgende reeks foto’s richten we ons op het beigekleurige Arcadis-gebouw, waar de toestellen op scherpgesteld zijn. Het gaat hier dus om het fotograferen van objecten op verre afstand. Opnieuw vind ik dat de 808 PureView het verliest qua kleurevenaring, maar nu ook qua scherpte. Zowel de iPhone 4S als de Galaxy S III lijken het beter te doen. In deze foto verkies ik de iPhone 4S als winnaar.

Nokia 808 Pureview

Apple iPhone 4S

Samsung Galaxy S III

In de laatste foto heb ik een stukje ingezoomd en een foto genomen, opnieuw met de focus op het Arcadis-gebouw. In deze foto doet de Samsung Galaxy S III het opvallend slecht en ook de foto van de iPhone 4S is wat korrelig. Qua detail presteert de 808 PureView het beste, qua kleurechtheid verkies ik de iPhone 4S boven de andere twee toestellen.

Video’s


Natuurlijk zou de PureView-technologie ook zijn voordeel moeten brengen bij het maken van video’s. Ik heb dus ook een video gemaakt met de toestellen. De focus ligt hierbij voor de verandering op de vlaggen, niet de voorbij razende auto’s. Omdat er meerdere video’s gemaakt moesten worden, leek me dit een constantere factor.

Nokia 808 PureView


Apple iPhone 4S


Samsung Galaxy S III


Qua detail lijkt de 808 PureView de winnaar te zijn, al vind ik het filmpje wel wat donker. Wat dat betreft lijkt de iPhone 4S het beste te presteren. Wanneer er ingezoomd wordt met de PureView 808, blijft het detail erg groot in tegenstelling tot bij de S III.

Er is bij het zoomen sowieso een groot nadeel aan zowel de iPhone 4S als de Galaxy S III. Zo kan de iPhone 4S niet inzoomen als een opname reeds gestart is. De Galaxy S III kan dat wel, maar doet dit in stapjes, wat een lelijk effect geeft. De Nokia 808 PureView doet dit veruit het beste en zoomt geleidelijk in.

Gedachten bij PureView


Qua foto’s kan wel geconcludeerd worden dat de 808 PureView lekker meekan met de concurrentie, maar dat er geen overweldigend voordeel is bij de hogere resolutie die de camera aankan. Om eerlijk te zijn had ik veer meer verwacht van de technologie en ben ik wat teleurgesteld in de resultaten. De 808 PureView presteert wel constanter dan de Samsung Galaxy S III en iPhone 4S en is overall gezien de beste cameratelefoon, maar ik kan niet spreken van een verschil van een straatlengte.

Wat betreft het schieten van video’s komt de 808 PureView vooral qua detail als beste uit de bus. Qua kleurechtheid en dan vooral in combinatie met de helderheid vind ik niet dat Nokia overheerst, ondanks de PureView-technologie.