2min

Inleiding

De Sony Xperia V werd even uitgesteld voor sommige delen van Europa, ook voor Nederland. De telefoon is inmiddels echter in de winkels te vinden, een goede reden om een artikel aan het toestel te wijden. De Sony Xperia V heeft één hele opvallende eigenschap en dat is dat hij waterdicht is. De Xperia V is niet de eerste telefoon die deze belofte maakt, maar tot nog toe zijn er zeker nog niet veel toestellen de revue gepasseerd met zo’n specificatie. In het verleden hebben wij al eens een Samsung Galaxy Xcover in een bak water gedeponeerd en dat zullen we met de Sony Xperia V nog eens dunnetjes overdoen. Die belofte staat dan alvast.

Een grote tegenstelling met de Samsung Galaxy Xcover is dat Sony qua hardware weinig concessies doet ondanks de waterdichtheid. Natuurlijk was de Xcover een stuk robuuster en ook beter bestand tegen andere extreme situaties, dat moet ik dat toestel wel nageven. Maar zoals vermeld, de Xperia V heeft goede hardware aan boord en is in veel opzichten te vergelijken met de James Bond-telefoon: de Xperia T. Zo vinden we onder de motorkap bijvoorbeeld dezelfde Krait-processor en Adreno-GPU die ook al in de Sony Xperia T waren verwerkt, ook het werkgeheugen van 1GB is even groot. De Xperia V en T hebben ook allebei een 13 megapixel-camera aan boord. Wel is de interne opslagruimte gehalveerd naar 8GB en is het scherm 0,15 inch kleiner hoewel wel dezelfde resolutie wordt gehanteerd.

De Xperia V is dus in vele opzichten gelijk aan de Xperia T, welke dankzij zijn grotere scherm desondanks als vlaggenschip van het huidige aanbod wordt gezien. De twee toestellen hebben echter beiden een gelijke adviesprijs van 499 euro en het is dus aan de consument om te beslissen wat belangrijker is aan de eigenschappen waarop de twee telefoons verschillen. Er komt overigens weldra een nieuw vlaggenschip voor de Xperia-reeks en dat is de eveneens waterdichte Sony Xperia Z, die later dit kwartaal op de markt komt met de hoge adviesprijs van 629 euro.

De Sony Xperia V (links) is in veel opzichten gelijk aan de Xperia T (rechts)
Momenteel vind je de Xperia V in Techzine’s prijsvergelijker overigens al wel met een toestelprijs van ongeveer 450 euro. Dat is een vrij hoge prijs, ondanks dat de adviesprijs nog veel hoger ligt. De Xperia T heeft ondanks de status als vlaggenschip een lagere prijs. In de prijsvergelijker vind je deze smartphone namelijk met een prijskaartje van ongeveer 380 euro.