3min

Accessoires en uiterlijk

Accessoires


De Xperia V wordt door Sony geleverd in combinatie met de gebruikelijke handleidingen, netstroomadapter met USB-aansluiting en de daarbijbehorende USB-kabel. Verder vinden we in het pakketje van deze smartphone ook een in-ear headset met een clip om deze vast te maken aan bijvoorbeeld je vest. De headset wordt geleverd met in totaal zes rubbertjes zodat je de oortjes kunt aanpassen voor een comfortabele pasvorm.

Uiterlijk


Sony hanteert in grote lijnen twee ontwerplijnen: De ene lijn wordt voorzien van een doorzichtige strip waarin doorgaans verlichting is aangebracht, de andere lijn wordt aan de achterkant voorzien van een boogvorm, waardoor het toestel een interessante en bovendien praktische vormgeving krijgt. Hier en daar in de Xperia-lijn zijn uitschieters, maar in het geval van de Xperia V is het overduidelijk dat dit toestel behoort tot de toestellen met een boogvormige, holle achterkant.


De holle achterzijde van de Xperia V zorgt er voor dat het toestel op een comfortabele manier in de hand ligt. Het materiaal dat Sony voor de achterkant heeft gebruikt is daarnaast in tactiel opzicht erg prettig, maar misschien niet stroef genoeg. Het zou kunnen gebeuren dat je de Xperia V uit je handen laat glippen door die relatief gladde achterkant; laten we dan maar hopen dat de landingsbaan bestaat uit water.

Aan de voorkant van de Xperia V vind je het scherm van 4,3 inch. Opvallend voor de Xperia V is dat er geen aparte Android-knoppen op het toestel verwerkt zijn, deze worden op het scherm weergegeven. Dit is volledig in lijn met de Xperia T. Boven het scherm zit een opvallend hoge ruimte waarin een speaker, accu-indicator en VGA-camera zijn verwerkt. Onder het scherm gaat de behuizing ongeveer een centimeter door, maar boven het scherm is dit bijna twee centimeter. Dit geeft de telefoon een beetje een eigenaardig uiterlijk.

De voorkant steekt uit de behuizing van het toestel. De Xperia V is aan de achterkant wat dikker dan aan de voorkant, al scheelt het slechts enkele millimeters. In de achterkant heeft Sony een camera van 13 megapixel en een microfoon geplaatst, daaronder zit een LED-flitser. Bijna onderaan zit een speaker voor het afspelen van geluid uit bijvoorbeeld games of video’s.



De linkerzijkant bevat een klepje dat de micro USB-aansluiting herbergt. Ook zit hier een dubbele inkeping voor het aansluiten van een bureaubladlader. De rechterzijkant is voorzien van een dubbele volumeknop en een aan/uit-knop, welke te klein is naar mijn zin. Deze knop is af en toe wat lastig te vinden. Opvallend is ook dat Sony er niet voor heeft gekozen om te voorzien in een fysieke sluiterknop. Helemaal onderaan deze zijde vindt men opnieuw een inkeping, deze is bedoeld voor het bevestigen van een polsbandje, wat helaas niet meegeleverd wordt.

Bovenop de Xperia V zit een tweede klepje, waaronder een headsetaansluiting zit. De onderkant van de Xperia V huisvest enkel een tweede microfoon. De Xperia V heeft dus twee microfoons aan boord. Het gebruik van twee microfoons is tegenwoordig redelijk normaal. Door de verschillen tussen de geluiden die de twee microfoons vastleggen te filteren wordt omgevingsgeluid verminderd.



De achterkant van de Xperia V is -ondanks de waterdichtheid van het systeem- te verwijderen dankzij een simpel klikmechanisme. Het klepje dat loskomt bevat een rubberen lijn welke er voor moet zorgen dat de vitale onderdelen van de Xperia V vrij van water blijven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de accu, simkaart en micro SD-kaart. De simkaart kan overigens middels een lade in de behuizing worden geschoven.