Accessoires en uiterlijk

Accessoires


Sony levert de Xperia Z in combinatie met een stroomadapter met USB-ingang en een bijbehorende micro USB-kabel. In de verpakking vind je tevens een in-ear headset waarvoor drie paar opzetstukjes worden meegeleverd om de oortjes beter aan te passen aan je behoeftes. Als laatste voorziet Sony natuurlijk ook in een aantal papieren boekjes zoals handleidingen en waarschuwingen.


Uiterlijk


Sony hanteerde in het recente verleden, na het uitkopen van Ericsson, in de basis twee ontwerpen voor de Xperia-smartphones. Van die ontwerpen is het Japanse bedrijf bij de Xperia Z weer duidelijk afgestapt, want er is niet veel meer van over. Op zich was ik persoonlijk best tevreden over de eerdere ontwerpen van Sony, maar dat wil zeggen dat verandering per definitie ongewenst is. Dat maakt de Xperia Z ook direct duidelijk, deze heeft immers een strak jasje aangemeten gekregen.

De telefoon is aan de voor- en achterkant volledig vlak. Aan de voorkant van de Xperia Z vind je in eerste instantie het Full HD-scherm van 5 inch terug. Boven en onder dat scherm zitten uitsparingen voor respectievelijk een speaker voor gesprekken en een microfoon. Aan de bovenkant van het scherm vind je ook een camera voor videogesprekken, deze heeft een resolutie van 2,2 megapixel. Onder het scherm zitten geen aanraakgevoelige Android-knoppen, deze zitten in het scherm zelf verwerkt. De achterkant is vrij kaal, met alleen een 13 megapixel-camera, flitser en microfoon.Het geheel is aan de zijkanten omlijst met een plastic rand, waarin een aantal knoppen en klepjes verwerkt zijn. Aan de linkerzijkant zijn twee klepjes geplaatst met daaronder een micro USB-aansluiting en een micro SD-slot. Er zijn ook twee inkepingen met daarachter een goudkleurig plaatje, bedoeld om de Xperia Z in een bureaulader te plaatsen. De USB-aansluiting zit dus niet aan de onderkant en dat vinden we een minpunt omdat accessoirefabrikanten er van uit moeten kunnen gaan dat die centraal onderaan is gesitueerd.

De rechterzijkant bevat een volumeschakelaar en de aan/uit-knop, die opvallend ver uit de behuizing steekt Ook zit hier een klepje waaronder een lade zit waarin een micro-simkaart kan worden gestoken, zoals bijvoorbeeld bij een iPhone ook het geval is. Helemaal onderaan deze zijde zit een een speaker voor de uitvoer van muziek en andere audio. De rechteronderhoek biedt bovendien de mogelijkheid om een polsbandje te bevestigen.Aan de bovenkant heeft Sony enkel voorzien in een klepje waaronder de aansluiting voor een headset is geplaatst. De onderkant is volledig gevrijwaard van knoppen, aansluitingen en andere zaken.

De Xperia Z kan niet geopend worden en dat heeft waarschijnlijk verschillende redenen. Sony wilde de smartphone waterdicht maken en hoewel dat niet per se vereist dat de telefoon niet opengemaakt kan worden, is het wel makkelijker om die optie niet te lichten. Als tweede kan de telefoon er dunner en steviger door worden gemaakt.