3min

Accessoires en uiterlijk

Accessoires


BlackBerry moet de klant weten te overtuigen om opnieuw marktaandeel te gaan winnen. Het bedrijf lijkt dit vooral te willen doen met de smartphone zelf en het besturingssysteem, want qua accessoires is het verhaal identiek aan de concurrentie. In het doosje vinden we de smartphone, een aantal boekjes, de oplader en tevens USB-kabel en een in-ear headset. Er is geen beschermhoesje meegeleverd of een andere accessoire.

Uiterlijk


Het uiterlijk van deze smartphone is ontzettend belangrijk, natuurlijk is dat bij elke smartphone belangrijk, maar zeker bij dit vlaggenschip, want zo mogen we dit toestel toch wel zien. Met dit toestel moet het tij worden gekeerd en moet BlackBerry weer marktaandeel gaan opbouwen. Het toestel moet er dan ook goed uitzien, goed zijn afgewerkt, gemaakt zijn van degelijke materialen en een bouwkwaliteit hebben waar je u tegen zegt.


De BlackBerry Z10 is een strakke, stijlvolle en vrij zakelijke smartphone. Een pluspunt is dat het toestel ons niet gelijk doet denken aan een toestel van de concurrentie. Natuurlijk zijn er wel overeenkomsten, want enorm onderscheidend kan je niet zijn met een smartphone die beschikt over een scherm van 4,2 inch. Toch heeft de BlackBerry Z10 een duidelijk eigen ontwerp en stijl. In mijn optiek vooral een zakelijk uiterlijk.Aan de voorkant is een groot 4,2 inch scherm te vinden. Boven dit scherm is een front-camera te vinden, van 2 megapixel. Links en rechts daarnaast is een notificatieled te vinden, die oplicht als de batterij bijna leeg is, je ongelezen berichten hebt of als de smartphone wordt opgeladen. Helemaal bovenaan is tot slot nog een speaker te vinden. Onder het scherm is het BlackBerry-logo te vinden en een kleine uitsparing, waarachter de microfoon zich bevindt.
De zijkanten van het toestel zijn allen voorzien van aansluitingen, knoppen of uitsparingen. Zo is aan de bovenkant van het toestel de 3,5mm audiojack te vinden, naast de standby-knop en een extra microfoon. Aan de rechterzijkant is een uitgebreide volumeknop te vinden, uitgebreider dan op welke smartphone dan ook. Het geluid kan namelijk harder en zachter worden gezet, maar door in het midden te drukken kan ook een muziek- of videospeler worden gepauzeerd. Aan de linkerzijkant vinden we twee aansluitingen; mini-HDMI en micro-USB, dat laatste is in mijn optiek echt een minpunt, micro USB-poorten moeten gewoon onderop het toestel zitten, dat is min of meer een ongeschreven standaard geworden en ideaal voor voor alle accessoirefabrikanten. In tegenstelling tot een micro USB-poort aan de onderzijde is in dit geval een uitsparing aanwezig om de achterkant van het toestel te verwijderen, tevens zit achter deze uitsparing de speaker verwerkt.


De achterkant is voorzien van een afneembaar plastic kapje dat bekleed is met een leerachtig materiaal. Hierdoor voelt de smartphone wat zachter en stroever aan. In dit kapje is linksboven een uitsparing gemaakt voor de camera en flitser. In het midden is vervolgens in het zilver ook nog het BlackBerry-logo te vinden.