Prestaties

De TP-Link moet het dus vooral hebben van zijn prijs, aangezien de webinterface niet uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid en TP-Link nog niet bezig is met routers in de nieuwe stijl in de vorm van extra functionaliteit zoals cloudbeheer of mobiele apps. Het gaat hier om een N600-router, wat wij op dit moment nog steeds zien als een midrange-router. De prijs van dit model is echter meer in de lowend-categorie.

Grote vraag is dan ook hoe de prestaties van deze router zijn, ten opzichte van concurrerende modellen aangezien die soms 2 tot wel 3 keer zo duur zijn. Zoals wellicht inmiddels bekend testen we altijd eerst de draadloze snelheden, omdat de snelheden via de kabel over het algemeen weinig verschil kennen. We testen ze overigens wel gewoon.

2,4 GHz-band


We beginnen met de prestaties van de traditionele 2,4 GHz-band, op een afstand van 1 meter en 25 meter.


Benchmark: Wifi 2,4 GHz – 25 meter


In de grafieken is duidelijk te zien dat de snelheid over zowel 25 meter als op een afstand van 1 meter tegenvalt. De 2,4 GHz-band weet niet goed te presteren bij deze router van TP-Link. Dit is iets wat toch wel als kwalijk moet worden gezien, omdat nog niet alle hardware geschikt is voor de 5 GHz-band. Ook het wisselen van kanaal bracht geen soelaas, ook al doet de TP-Link dit standaard automatisch.

5 GHz Band


De 5 GHz-band werd een aantal jaren geleden toegevoegd en biedt een beter bereik over langere afstanden en ook hogere snelheden.De 5 GHz-band van de TP-Link router is gelukkig een stukje sneller en zet weliswaar de slechtste score neer in vergelijking met de concurrentie, maar de score is niet extreem veel lager dan de concurrentie. Op 25 meter zien we dat ook dit model gewoon te kort schiet. De afstand is gewoon net te ver voor een fatsoenlijke snelheid.

Ook hebben we de 5 GHz-band aan een wat zwaardere test onderworpen. We hebben gekeken wat er gebeurt als twee computers het draadloze netwerk ten volle willen benutten. Wederom op één meter en op 25 meter.

Benchmark: Wifi 5 GHz – 1 meter – 2 pc's tegelijk


Benchmark: Wifi 5 GHz – 25 meter – 2 pc's tegelijk


Hier scoort de router op de 5 GHz band een heel stuk beter en niet langer in de onderste regio. De router is in staat om twee systemen tegelijk in totaal van meer snelheid te voorzien dan andere routers. De router weet tot twee keer toe in het midden te scoren.

Bekabelde snelheid


Uiteraard hebben we ook de bekabelde verbinding van deze router aan een test onderworpen. Zowel de LAN-poorten als de WAN-poort zijn doorgemeten. Het zouden allemaal Gigabit-poorten moeten zijn.


De bekabelde snelheden van deze router zijn dik in orde. Zowel van de LAN-poorten als van de WAN-poort, helaas voor TP-Link ligt het zwaartepunt van de beoordeling echter meer op de draadloze snelheden dan op de bekabelde snelheden, omdat daar meer gebruik van wordt gemaakt.