3min

Tags in dit artikel

,

Camera



De Optimus L5 II is door zijn Koreaanse schepper voorzien van een camera met een resolutie van 5 megapixel. Dat is voor telefoons uit deze prijsklasse tegenwoordig redelijk normaal, maar zoals wellicht bekend wil het aantal megapixels lang niet alles zeggen over de uiteindelijk foto. Ook andere abstractere ofwel minder meetbare elementen zijn hierbij van belang.

Het schieten van video’s doet de smartphone helaas niet in HD, de maximale resolutie is 640 bij 480 pixels. Dat doen verschillende concurrerende toestellen beter. Zo ondersteunt van de concurrentie op de eerste pagina aangehaald eigenlijk alleen de Samsung Galaxy Ace Plus geen 720p-opnames.

De camera-applicatie is wat druk vormgegeven doordat er aan de linker-, rechter- en bovenkant een aantal interface-elementen worden weergegeven. Dat had wel wat minder mogen zijn. Aan de linkerzijde bevindt zich een balk waarin de iconen vervangbaar zijn. De gebruiker kan dus indien gewenst wijzigingen aanbrengen. Bovenin staat enkele iconen die te maken hebben met de huidige opnamestand. Aan de rechterzijde is een knop om te wisselen tussen foto- en videostand, een sluiterknop en een snelkoppeling naar de galerij.


Foto’s


Wat betreft instellingen kan je bij de LG Optimus L5 II zaken als beeldformaat, scène, ISO-waarde, witbalans, kleureffect, timer en geotags instellen. Dat zijn redelijk wat opties, waarschijnlijk al ruim voldoende voor de meeste gebruikers.

De Optimus L5 II is met het nemen van foto’s niet al te snel. Als je constant op de sluiterknop zou rammen, zou de smartphone ongeveer een foto per seconde schieten.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De foto’s die binnenshuis zijn genomen, zijn van wisselende kwaliteit. Eigenlijk is alleen de foto met flits goed gelukt. De foto met externe belichting is erg korrelig en onscherp, ondanks dat ik deze meermaals heb genomen. Waar helemaal geen belichting wordt toegepast is vrijwel niks zichtbaar.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De LG Optimus L5 II heeft een sportmode, bedoeld voor het nemen van foto’s met bewegende objecten erop. Zet je de telefoon in deze stand, dan wordt je beeld wel direct een stuk donkerder, wat ongetwijfeld te maken heeft met een kortere sluitertijd. De resulterende foto is niet goed te noemen.

De foto’s die buiten zijn genomen zijn redelijk goed. Ze zijn niet overdreven scherp, maar zeker niet slecht voor een telefoon uit deze prijsklasse.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto’s van lange afstand zijn een stuk minder doordat de helderheid ver te zoeken is. De telefoon probeert waarschijnlijk te compenseren voor de heldere omgeving, maar doet dat veel te heftig.

Video’s


De LG Optimus L5 II neemt video’s op in VGA-formaat en ik heb al laten blijken dat ik dat een gemis vind. Vergeleken met toestellen die qua prijs concurreren, is dat eveneens de enige juiste conclusie.


Bij het maken van video’s kan de gebruiker instellingen aangaande de witbalans, het kleureffect, geotags en spraak aanpassen. Niet veel, maar voldoende.


De uiteindelijke video is -afgezien van de resolutie- niet heel onaardig omdat bewegingen wel vloeiend worden opgenomen. Het beeld is wel wat donker en hier en daar ook korrelig. Het blijft toch jammer dat de Optimus L5 II geen hogere resolutie ondersteunt.