5min Devices

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)

Inhoud, design en uiterlijk

Inhoud


Bij een dure tablet kan je soms rekenen op leuke extra’s zoals hoezen, adapters voor zaken als uitvoer van videosignalen of een dockingstation. Niets van dit alles bij de Sony Xperia Tablet Z. Ergens is het begrijpelijk dat Sony hier niet toe kiest, want het zou de toch al niet malse prijs nog verder opvoeren. Gezien de hardware doet Sony er in mijn ogen ook goed aan om de tablet zo gunstig als mogelijk te prijzen, zonder er nog allerlei onnodige zaken aan toe te voegen.

In de verpakking van de Sony Xperia Tablet Z vinden we dus enkel het broodnodige: de tablet zelf, een acculader met USB-poort en een USB-kabel die daarop kan worden aangesloten om de tablet van prik te voorzien. Om het af te maken zijn er enkele boekjes toegevoegd. Veel miniemer kan het niet.

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)

Design


Bij de Xperia Tablet Z valt natuurlijk direct op hoe dun deze tablet is, dat is nog niet eerder vertoond. De iPhone 5 (review) is met zijn behuizing van 7,6 millimeter al erg dun, maar de Xperia Tablet Z haalt daar nog eens 0,7 millimeter van af. In vergelijking met de Sony Xperia Z (review) spreken we zelfs over een volle millimeter minder. Beide Sony-producten zijn dan ook nog eens waterdicht, daar kan de iPhone 5 niet aan tippen, net als de tablets van Apple of welke andere concurrent dan ook.

In vergelijking met de Xperia Z is de Xperia Tablet Z eigenlijk gewoon een uitgerekte variant als we ons enkel op het uiterlijk focussen. Sony heeft dezelfde randen, rondingen en materialen gerecycled voor de Xperia Tablet Z en daar is in mijn ogen overigens weinig mis mee, wellicht op het gebruik van plastic na. Nog mooier was het natuurlijk geweest als de behuizing van metaal was gemaakt zoals bij de iPad’s, maar dat zou de kosten ook verder opdrijven en Apple is wat dat betreft eigenlijk gewoon de enige die daar niet zo voor schuwt.

Er is in vergelijking met de Xperia Z wel één groot verschil in het ontwerp en dat is dat de achterkant niet van doorzichtig plastic is gemaakt. De zijkanten van de behuizing zijn van een wat stroef, rubberachtig plastic gemaakt. Het geeft net wat meer grip dan het materiaal dat Sony voor de Xperia Z gebruikt en is bovendien een stuk minder gevoelig voor vingerafdrukken.

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)

Uiterlijk


De voorkant van de Sony Xperia Tablet Z is volledig gevrijwaard van knoppen. De gebruikelijke Android-knoppen zitten in het scherm geïntegreerd, dit is iets wat we sinds Android 3.0 Honeycomb steeds vaker zien, sinds Google de mogelijkheid heeft ingebouwd. Het voordeel hiervan is dat de knoppen meedraaien met de schermoriëntatie, waardoor de tablet zelfs ondersteboven op een normale manier te gebruiken is. boven het scherm bevindt zich de front-facing camera en links daarnaast zit een lichtsensor om de schermverlichting aan te passen. Deze sensor zie je overigens vrijwel niet, deze is goed weggewerkt.

Rechtsboven op de achterkant bevindt zich de 8 megapixel-camera van de Sony Xperia Tablet Z. De lens zit opvallend ver in de hoek, maar ik vind het geen storende plek. Ik denk dat de gemiddelde tablet-gebruiker de Xperia Tablet Z niet op die plaats zal vasthouden. Midden onderaan zit een NFC-logo, hier zit de NFC-sensor logischerwijs verwerkt.

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)
Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)
Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)
Aan de bovenkant van de tablet vind je een microfoon en een infrarood-sensor. Je kan de Xperia Tablet Z namelijk als afstandsbediening voor je televisie en andere producten gebruiken, mocht je daar de behoefte toe hebben. Aan de onderkant heeft Sony een klepje met daaronder een Micro SD-slot verwerkt, alsook een klepje met daaronder een poort voor de acculader. Aan de uiterste zijkanten van de onderkant zit een uitsparing met daarachter de speakers van de tablet. Deze tablet heeft dus stereogeluid.

Die uitsparingen vinden we ook aan de zijkanten terug, zodat het geluid in verschillende richtingen kan worden afgespeeld. Verder zit aan de linkerzijde een klepje met daaronder een jack-aansluiting voor een headset. Ook zitten hier de aan/uitknop, een notificatie-led en een volumeschakelaar. Als laatste zijn er twee gouden plaatjes zichtbaar, deze zijn bedoeld als aansluiting voor een laaddock, wat los te koop is. Op de rechterzijde is alleen de speaker verwerkt.

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)
Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)
De Xperia Tablet Z is niet te openen en daartoe heeft Sony ongetwijfeld gekozen om de waterdichtheid te kunnen garanderen. Als je één van de klepjes open laat staan kan je het natuurlijk alsnog schudden. De accu is desalniettemin niet zomaar te vervangen, mocht je daar op een gegeven moment behoefte toe hebben.