3min Devices

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


Apple levert de MacBook Air uiterst kaal uit. Natuurlijk kan je bij aankoop allerlei extra’s kiezen, maar standaard moet je het doen met enkel het broodnodige: de laptop zelf, plus een acculader en het nodige boekwerk. De lader heeft in dit geval een uitvoer van 3,05 ampère. Dat is in vergelijking met andere laptops gemiddeld, maar wel aan de lage kant van dat gemiddelde.

Apple doet het qua verpakkingsinhoud overigens al jaren zo, maar het blijft wel teleurstellend dat dit alles is wat je in de mooie verpakking van de laptop terugvindt. Extra’s zoals een beschermhoes of muis zijn natuurlijk welkom, des te meer bij een laptop in deze prijsklasse.

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Uiterlijk


Het uiterlijk van de Macbook Air is zoals in de introductie al vermeld is zo goed als identiek aan de vorige reeks. Er is eigenlijk maar een minimaal verschil te ontwaren en dat is de aanwezigheid van een uitsparing voor een secundaire microfoon, die zo’n 1,5 centimeter van de primaire microfoon is geplaatst. Verder heeft Apple weinig gedaan aan het uiterlijk, maar persoonlijk kan ik me daar niet druk om maken: waarom zou je een winnende formule onnodig veel veranderen?

Dus, net als vorig jaar zien we een behuizing van aluminium, belegd met zwarte plastic toetsen. Het scherm is voorzien van een glanzende laag en aan de achterkant vindt men uiteraard het kenmerkende Apple-logo dat licht doorlaat wanneer de laptop in gebruik is.

De MacBook Air meet in de hoogte op het dunste punt 0,3 centimeter, verder naar het midden loopt dat op tot dat 1,7 centimeter. Met een gewicht van 1,35 kilogram is de laptop zeer geschikt om mee te nemen en te gebruiken tijdens het reizen.

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Bouwkwaliteit


Zoals vermeld is de behuizing gemaakt van aluminium. Apple heeft dit materiaal voor vrijwel het hele oppervlak gebruikt, enkel het deel bij het scharnier is van plastic. Apple maakt voor zijn laptops gebruik van het Unibody-principe waarbij de behuizing uit één blok aluminium wordt vervaardigd. Dat levert extra stevigheid op, het geheel is lichter, dunner en minder zwaar. Bovendien is het gemis aan kieren tussen de verschillende gedeeltes ook in optisch opzicht alleen maar welkom.

Qua stevigheid kan je dan ook eigenlijk niets anders dan een dikke voldoende verwachten. Het is niet zo dat er geen beweging in de behuizing te krijgen is, maar het is zeer minimaal en alleszins acceptabel. Dat geldt ook wanneer je de achterkant van de bescherming van de display indrukt. Er ontstaan geen vlekken op het scherm en sowieso is hier verbazend weinig speling voelbaar.

Het scharnier voelt lekker stroef aan wanneer je de hoek van het scherm wilt aanpassen. Wel is het zo dat het scherm ietwat na klappert wanneer je dat doet. Dat is enigszins storend te noemen.