2min

Tags in dit artikel

, ,

Surface-pen en Covers

Surface-pen


De stylus wordt meegeleverd met de Surface Pro en biedt de gebruiker de mogelijkheid om illustraties te maken, al kan je de tablet in principe ook volledig aansturen met alleen het gebruik van de stylus. Persoonlijk vind ik dat niet handig werken, maar met een pen ben je wel wat accurater dan met je vinger.

Als je de pen vlakbij het scherm houdt, verschijnt er op het beeld een cursor die aangeeft waar de pen zich op dat moment bevindt. Druk je werkelijk op het scherm, dan volgt een subtiele animatie. Druk je de pen op het scherm, dan zie je een cirkel rondom de cursor verschijnen, als die gevuld is wordt een rechtermuisklik gesimuleerd, dat gebeurt ook indien je de knop op de pen ingedrukt houdt. Als je de achterkant van de pen op het scherm drukt kan je invoer uitgummen.


In gebruik is de Surface-pen prettig. In combinatie met de OneNote-applicatie van Microsoft kun je makkelijk notities aanmaken en ook zit er handschriftherkenning in Windows 8 ingebouwd. Deze handschriftherkenning past zich na verloop van tijd ook aan je handschrift aan zodat het beter herkend wordt. Bij het gebruik van de pen mis ik wel de mogelijkheid tot volledige vrijheid bij het navigeren. Zo kan je met de pen niet makkelijk scrollen: je moet de navigatiebalk aanraken om een weergave te verslepen, dat ben ik niet meer gewend als ik met een touchscreen werk. Ook werkt het Windows-logo onder het scherm niet in combinatie met de pen. Daardoor moet je eerst de Switcher-balk aan de linkerkant van het scherm oproepen om naar het Modern UI-scherm terug te keren vanuit een willekeurige app.

Ik mis een plek om de stylus weg te stoppen als je even niet van plan bent om deze te gebruiken en tijdens transport. Je zou hem aan de optionele Cover of de Kickstand kunnen bevestigen, maar ideaal is dat toch niet te noemen.


Covers


Microsoft heeft twee verschillende covers ontwikkeld voor de Surface-tablets en persoonlijk ben ik een fan van de Touch Cover, maar natuurlijk is dat enkel mijn persoonlijke mening. Verstokte computeraars zullen wellicht eerder weglopen met de Type Cover omdat deze fysieke toetsen heeft en daardoor in het begin wellicht wat intuïtiever in gebruik is, bij mij sloeg die vanzelfsprekendheid na verloop van tijd om, ook is de Touch Cover een stukje dunner.

In de recensie van de Surface RT heb ik beide producten behandeld en wil je er meer over weten, dan verwijs ik je door naar het desbetreffende onderdeel in dat artikel. De Touch Cover kost 79,99 euro en de Type Cover 129,99 euro. Ook gezien de prijs gaat mijn voorkeur daarom uit naar de Touch Cover.