min

Tags in dit artikel

µGuru (2)

ABIT EQ

Abit EQ is een tool die temperaturen, snelheden van je fans en voltages op je beeldscherm tovert. Daar is eigenlijk alles wel mee gezegd, erg veel meer kan je niet met dit programma.Je kan nog wel wat dingen instellen, los van het in graden Celsius of Fahrenheit weergeven van temperaturen. Zo kan je bijvoorbeeld de shut down temperaturen van je systeem instellen, als de temperatuur dat niveau bereikt wordt de pc uitgeschakeld. Ook kan je bepalen dat je systeem wordt uitgeschakeld als er onverhoopt een fan uitvalt. Dit zijn uiteraard zeer handige instellingen, hoewel het risico van doorbranden met een Athlon 64 niet meer zo groot is als met de Athlon XP. Overigens is de enige temperatuur die ontbreekt die van de HDD. Blijkbaar leest het tooltje geen S.M.A.R.T. gegevens uit.Flash menu

Het één na laatste tooltje wat we hier bespreken is het zogeheten Flash menu. Jullie zullen wel kunnen raden wat je hiermee kan: inderdaad, het BIOS flashen. Dit kan geheel in Windows. Geen geklooi meer met floppy’s dus.De interface van het programma ziet er flitsend uit, en is zeer gebruikers vriendelijk. Via een van de 4 knoppen kun je bepalen wat er moet gebeuren. Zo kan het programma zelf alle nodige stappen ondernemen om het BIOS te flashen, of je kan het zelf stap voor stap doen. Ook is het mogelijk een backup van het BIOS te maken.

µGuru Clock

µGuru Clock is een opvallende feature van dit moederbord. Na het installeren van de moederbord drivers hebben we uiteraard alle programma’s uitgeprobeerd. De enige tool die niet meewerkte was µGuru Clock. Deze wou maar niet draaien. Na een beetje zoeken op de website van Abit bleek dat µGuru Clock een LCD schermpje kan aansturen. Dit apparaatje kan je direct op bepaalde Abit moederborden aansluiten, en vervolgens laat die wat statistieken als temperaturen, fan speeds, en zelfs MSN/e-mail waarschuwingen zien.

De µGuru Clock is verkrijgbaar voor prijzen tussen de 24 en de 41 dollar. Of het apparaatje ook al in Europa verkrijgbaar is hebben we zelf helaas niet kunnen achterhalen. zToRm wees ons er echter op dat de gadget voor een alleszins redelijke 17 euro te koop is bij webwinkel Komplett.nl. Het LCD schermpje wordt standaard meegeleverd met het Abit AX8-3rd eye moederbord. Wij hebben het ding dus niet in handen gehad, en helaas ook niet kunnen testen. Desalniettemin is dit een veelbelovende feature, die het Abit moederbord zeker een flinke meerwaarde kan geven in vergelijking met de concurrentie.

Naar onze mening is het behoorlijk vreemd dat over deze feature in het boekje met geen woord wordt gerept. Je moet echt zelf op zoek gaan wil je erachter komen wat µGuru Clock is, terwijl het voor veel mensen toch een reden kan zijn om tot de aanschaf van dit moederbord over te gaan. Verder is het ook jammer dat de software voor de Clock standaard wordt meegeleverd met het moederbord. Het zou een stuk logischer zijn als die alleen bij de µGuru Clock zou zitten, dan hoef je je als moederbord bezitter ook niet af te vragen wat het nou in hemelsnaam is. Ook mag het tooltje wel iets slimmer: als je het opstart zonder dat de µGuru Clock is aangesloten sluit het gewoon meteen weer af. Erg frustrerend als je nog niet weet wat het is