2min

Tags in dit artikel

, ,

Testen

Als eerste heb ik getest op overclockte setting, ik was namelijk erg benieuwd naar de koelingcapaciteiten van de VapoChill. Direct nadat ik in Windows kwam was de temperatuur 30 graden. Normaal, want dat was ook zo met de Zalman. Na 30 minuten Idle draaien (alleen Windows) was de temperatuur gelijk aan die van de Zalman, namelijk 29 graden celcius.Tijd voor wat hitte. Het stress testen heb ik gedaan door middel van CPU-burn en Real Time HDR ibl. Dit zorgde voor behoorlijk wat warmte in de kast en dat merkte ik ook in de temperatuur. Ik heb de test 30 minuten gedraaid waarna ik de temperatuur waarnam. De Zalman kwam verrassend 1 graad hoger uit dan de Vapochill.

Het enige verschil was, dat bij de Zalman ik het gevoel had in een hutje op de hei verbleef en bij de VapoChill naast een opstijgende F-16 stond. Ik heb vervolgens teruggeclocked naar normale snelheden en voltages. Dit kwam uit op 1.4V en 2200Mhz. Ik heb de PC eerst 10 minuten uitgezet, waarna ik vrolijk weer opstartte.

In Windows aangekomen was de Zalman 26 graden en de VapoChill ook 26 graden. Na 30 minuten was de temperatuur van de Zalman met 2 graden gestegen. De VapoChill daarentegen met slechts 1 graad. Weer werd de cpu getreiterd met Real Time HDR ibl en CPU-burn. Na 30 minuten was de uitslag bekend: de VapoChill heeft de wedstrijd gewonnen. Ondanks dat de temperaturen voor de VapoChill beter waren, was de Zalman beduidend stiller. Daarom zocht ik eens even in het doosje van de VapoChill en kwam ik een andere koeler tegen. In eerste instantie klonk Extreme Performance natuurlijk veel beter en die koeler werd dan ook vrolijk op de VapoChill gezet. Maar omdat het verschrikkelijk veel lawaai maakte heb ik deze veranderd en de Low Noise erop gezet. Deze heb ik vervolgens ook getest en kwam toen op standaard voltages bijna gelijk aan de Zalman. Alleen stressed was de Zalman 1 graad warmer dan de VapoChill.Wat betreft de geluidsproductie moet je toch echt bij Zalman zijn, de koeler maakt minder geluid en is op 7V bijna onhoorbaar. De VapoChill daarentegen heeft 2 zéér luidruchtige fans en één onhoorbare fluisterstille fan. Mijn persoonlijke favoriet is dan ook de Ultra Low Noise.