3min

Geluid, scherm en accuduur

Geluid


De Galaxy S5 is voorzien van een enkele speaker. Deze kan redelijk wat volume produceren, maar op de hoogste stand gaat de kwaliteit wel wat achteruit. Je hoort hier en daar dan een hint van kraken in het geluid, vooral bij de hoge tonen. De lage tonen zijn wel aanwezig, maar van een echte bass is geen sprake.

De meegeleverde headset heeft een prima pasvorm en over het geluid dat daaruit voortkomt heb ik weinig te klagen. Er is een goede balans tussen alle toonhoogtes, nergens schiet deze headset echt tekort. Omdat de headset ook beschikt over knoppen om muziek te pauzeren of gesprekken op te nemen kan je deze headset prima in gebruik nemen na aankoop.


Scherm


De Galaxy S5 kan leunen op de kwaliteit van het Super Amoled-scherm, want dit is gewoon echt een voorbeeld voor andere fabrikanten. Samsung hanteert een resolutie van 1080 bij 1920 pixels ofwel Full HD. De pixeldichtheid daalt ten opzichte van de Galaxy S4 een fractie, van 441 naar 432 pixels per inch. Daar is in mijn ogen niks mis mee, je ziet het verschil met het blote oog echt niet als je de toestellen naast elkaar legt, laat staan als je de Galaxy S5 gewoon gebruikt.

Het grote voordeel van AMOLED-schermen is dat deze geen achtergrondverlichting nodig hebben, de pixels verlichten zichzelf. Als het scherm dan donker of zwart moet zijn, dan kan dat dus ook gewoon.

Waar het scherm voornamelijk in excelleert is de kleurweergave, al draaft Samsung daar in mijn ogen altijd wat mee door waardoor de kleuren te verzadigd worden. Dat oogt in het begin indrukwekkend, maar na een tijdje gebruiken wordt het wat ongeloofwaardig. Bij de Galaxy S5 heb je de mogelijkheid om uit vijf verschillende schermmodi een optimale keuze te maken. De Bioscoop-mode is naar mijn mening het beste qua kleurechtheid.

De kijkhoek van het scherm is wel wat apart, vanuit bepaalde hoeken heeft het scherm ineens een groene of blauwe tint over zich heen. De reflectie van licht is relatief laag waardoor het scherm ook met tegenlicht goed is af te lezen.

Energiezuinige mode


High-end smartphones hebben vaak een probleem met de accuduur. Samsung onderschreef dit tijdens de presentatie van de Galaxy S5. Daarom heeft het Koreaanse bedrijf een speciale mode met de naam Extra energiebesparende stand geïntroduceerd, waarmee korte metten wordt gemaakt met verschillende energieslurpers.


Zo worden alleen grijstinten getoond, mogen veel applicaties niet meer op de achtergrond draaien en worden zaken zoals WiFi, bluetooth en de pakketdienst alleen gebruikt als daarom wordt verzocht. Het zorgt ervoor dat je op een volle accu bijna twee weken zou moeten kunnen overleven. Het in en uitschakelen van deze speciale mode kost wel wat tijd, maar gelukkig zal je dit niet vaak hoeven doen.

Een prachtige innovatie mocht je per ongeluk met een vrijwel lege accu zitten en nog een paar uur niet bij een stopcontact in de buurt komen. Met tien procent is de Galaxy S5 volgens Samsung nog 24 uur te gebruiken, maar natuurlijk heb je dan wel aanzienlijk minder functionaliteit.

Accuduur


Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De accucapaciteit bedraagt 2.800 mAh en daarmee komt de Galaxy S5 redelijk ver. Voor het afspelen van een video wordt iets meer dan 12 procent van de accu verbruikt en dat is wat minder dan de gemiddelde high-end smartphone vereist. Bij normaal gebruik moet je rekenen op een dag of twee op één lading, maar het is natuurlijk geheel afhankelijk van je activiteiten. De Galaxy S5 is qua energiezuinigheid beter dan elke Galaxy S-smartphone die Samsung tot nu toe introduceerde.