Verpakking, ontwerp & uiterlijk

Verpakkingsinhoud


Samsung levert de Galaxy S5 met een netstroomadapter met een stroomsterkte van 2 ampère, waarmee je de accu snel moet kunnen opladen. Opvallend genoeg komt die lader gepaard met een USB-kabel met een micro USB 2.0-aansluiting terwijl de Galaxy S5 beschikt over een micro USB 3.0-aansluiting. Aan die aansluiting heb je geen fluit, tenzij je zelf al een micro USB 3.0-kabel hebt of wilt aanschaffen.

Verder levert Samsung een headset met op de kabel een afstandsbediening voor het volume en het aannemen van gesprekken. Om de headset aan je oren aan te passen heb je de keuze uit drie setjes met opzetstukjes. Als laatste is er een bundeltje met boekjes zoals een snelstartgids.


Ontwerp


De Galaxy S5 lijkt in veel opzichten aardig op zijn twee directe voorgangers. Er zijn ook wel een aantal verschillen en daarbij zie ik er drie als de voornaamste. De hoeken van de Galaxy S5 hebben een andere afronding, bij de Galaxy S4 was er geen sprake van een gelijke radius. Ook hebben de zijkanten van de smartphone een ander patroon gekregen met een extra groef.

De grootste verandering is echter de achterkant, die gemaakt is van een enigszins stroef plastic met putjes erin. Dit voelt oneindig veel prettiger dan het gladde spiegelende plastic dat Samsung bij de Galaxy S4 gebruikte. Dat voelde goedkoop aan en elke vingerafdruk bleef zichtbaar. De Galaxy S5 voelt dus een stuk prettiger aan, maar eerlijk is eerlijk: het haalt het niet bij de metalen behuizing van de vlaggenschepen van Apple, HTC en Sony. Met een adviesprijs van een slordige 700 euro zou je meer mogen verwachten.

Het valt ook op dat de randen rondom het scherm groter zijn geworden, wat een duidelijke tegenstelling is tot wat andere merken doen. Ik schat dat je in de breedte 2,5 millimeter aan extra bezel krijgt, in de hoogte zelfs wel 5 millimeter. Daar komt het grotere scherm nog bovenop.

Ik vind wel dat de Galaxy S5 het mooiste ontwerp tot nu toe heeft als ik kijk naar de andere Galaxy S-modellen. Samsung heeft goed werk geleverd, maar in dit opzicht zijn er toch veel fabrikanten die het Koreaanse bedrijf de loef afsteken.

Uiterlijk


Op de voorkant vind je natuurlijk het scherm, erboven zitten een notificatieled, speaker, nabijheids- en lichtsensor en een front-camera. Onder het scherm zitten nog altijd fysieke knoppen. Samsung is de enige fabrikant die hier nog aan vasthoudt voor zijn vlaggenschepen. Wel zijn er twee belangrijke wijzigingen, de optieknop van Android is vervangen voor de multitaskknop en de drukknop in het midden dubbelt als vingerafdrukscanner.Op de achterkant zit de primaire camera, deze steekt een stuk uit de behuizing. Dat zie ik liever niet omdat het de lens extra gevoelig maakt voor krassen. Onder de camera zit een flitser, alsook de hartslaglezer en een lichtje om de metingen uit te voeren.Op de linkerzijde van het toestel zit een dubbele volumeknop, de rechterzijde bevat de aan-/uitknop. Op de bovenkant zit een headsetaansluiting, een secundaire microfoon en een infraroodzender. De onderkant bevat in het midden een klepje met een micro USB 3.0-aansluiting, naast het klepje zit de primaire microfoon.

De Galaxy S5 kan geopend worden, in het paneel dat op de achterkant bevestigd wordt zit een rubberen lijn die bepaalde onderdelen zoals de accu tegen water moet beschermen. Je kan hier een accu, microsim- en microSD-kaart plaatsen. De Galaxy S5 is uniek in zijn soort met de mogelijkheid om de accu te verwisselen.