Review: Waterdichte zakelijke tablet

Samsung heeft op de IFA zijn eerste officiële zakelijke tablet gelanceerd, de Galaxy Tab Active. Ik vind het zelf een vreemde keuze van Samsung om dit de eerste zakelijke tablet noemen, aangezien de Galaxy TabPro en Galaxy NotePro ook al redelijk gericht waren op de zakelijke markt, maar ook voor consumenten beschikbaar waren. De Galaxy Tab Active is vooralsnog alleen verkrijgbaar in het B2B-kanaal (Business to Business).

De Galaxy Tab Active is waterdicht, stofdicht en ook nog eens schokbestendig. De eerste twee spreken voor zich, schokbestendig betekent dat je de tablet rustig kan laten vallen zonder dat deze kapotgaat. Volgens Samsung kan de tablet een val van 1,2 meter gewoon overleven. Aangezien de tablet zo robuust is, is het apparaat geschikt voor verschillende zakelijke toepassingen. Bijvoorbeeld in de bouw of horeca, waar een tablet te maken heeft met vocht en duidelijk tegen een stootje moet kunnen.


“Samsung laat met de innovatieve Galaxy Tab Active zien klaar te zijn voor de meest veeleisende gebruikers, die op iedere locatie gebruik moeten kunnen maken van hun tablet.”, aldus Gerben van Walt Meijer van Samsung. Aangezien er situaties denkbaar zijn waar mensen met handschoenen ook de tablet willen gebruiken, levert Samsung een zogenaamde C-Pen mee. Dit is een wat dikkere stylus die lang niet zo geavanceerd is als de S-Pen, maar meer dient als een alternatieve vinger.

De Galaxy Tab Active is voorzien van een 8 inch-scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Aan de binnenkant heeft Samsung gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 400-chip, dit betekent een quad-core processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz. We zijn deze chip al vaker tegengekomen en deze levert over het algemene degelijke prestaties, maar het is geen echte high-end chip. Verder is gekozen voor 1,5 GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit. Ook is er nog een microSD-slot aanwezig om de tablet uit te breiden met meer opslagcapaciteit.

Het maken van foto’s behoort ook tot de mogelijkheden met de Galaxy Tab Active, veel moet men er alleen niet van verwachten. Samsung heeft gekozen voor een 3,1 megapixel-camera aan de achterzijde en 1,2 megapixel aan de voorzijde.

Samsung heeft de tablet voorzien van de laatste Android-versie, 4.4 KitKat. In combinatie met de eigen skin van het bedrijf, TouchWiz. Daarnaast is de tablet ook voorzien van Knox, zodat bedrijfsgegevens veilig kunnen worden opgeslagen en indien nodig extern kunnen worden vergrendeld of gewist.


Tot slot beschikt de Galaxy Tab Active over een forse accuduur van maar liefst 10 uur en is de batterij verwisselbaar zodat je snel weer verder kan met de tablet. De tablet is vanaf medio oktober beschikbaar in Nederland in Titaniumgroen voor 359 euro, het gaat hierbij om de WiFi-versie van de Tab Active, de versie met 4G-connectiviteit is waarschijnlijk 100 euro duurder.

Samsung Nederland laat weten dat de tablet voorlopig alleen in het zakelijke segment wordt verkocht. Van Samsung Duitsland hebben we vernomen dat daar plannen zijn om de tablet ook naar de consumentenmarkt te brengen, in Nederland zijn hier nog geen plannen voor, maar dat kan natuurlijk nog veranderen.

Table of contents