8min

Tags in dit artikel

, , ,

Techniek en praktijk

Bij de Roomba moet je alles wat je weet over stofzuigen eigenlijk vergeten. Bij een traditionele stofzuiger is het namelijk zo dat hoe hoger het wattage van de stofzuiger is, hoe meer kracht het apparaat heeft en hoe beter dat er gestofzuigd kan worden. Alle huidige topmodellen hebben een kracht van maximaal 1700 Watt, omdat in Europa is afgesproken dat stofzuigers daarop worden gelimiteerd om het milieu te sparen en energieverspilling tegen te gaan.

De Roomba is een robot die zelfstandig rond moet kunnen rijden en dus werkt op een accu. Er kan dus onmogelijk met 1700 Watt gewerkt worden, in plaats daarvan beschikt de stofzuiger over slechts 25 Watt. Volgens normale begrippen zou de Roomba dus een waardeloze stofzuiger zijn, maar daar is uiteraard iets op bedacht: de Roomba maakt gebruik van een hele andere stofzuigtechniek. Zo beschikt de Roomba aan de onderzijde over twee tegen elkaar indraaiende cilindervormige borstels, deze vermalen het vuil en door de structuur pakken ze het ook makkelijk op. Ook zijn deze cilindervormige borstels zo geplaatst dat er sprake is van een luchtstroomversnelling, hierdoor wordt de zuigkracht een stuk verbeterd.


Als we de absolute zuigkracht van de Roomba gaan vergelijken met de zuigkracht van een normale stofzuiger, dan verliest de Roomba het, ook ondanks alle hulpmiddelen en technieken waar de Roomba over beschikt. Feit is echter wel dat het vuil wel degelijk wordt opgezogen. Zwaardere dingen die je normaliter met een stofzuiger wel zal opzuigen, zal een Roomba niet altijd opzuigen. Schroefjes en muntjes zal de Roomba bijvoorbeeld niet snel opzuigen, bij schroefjes is dat een beetje afhankelijk van het gewicht en de ondergrond.

Aan de rechtervoorkant van de Roomba zit ook nog een borstel die rondjes draait en half onder de Roomba uit komt. De Roomba is zelf rond en kan daardoor niet in alle hoekjes komen, maar deze borstel maakt de reikwijdte van de Roomba als het ware weer vierkant en zorgt ervoor dat de robot ook in de hoekjes kan komen die door het ronde ontwerp eigenlijk niet te bereiken zijn. De borstel veegt die hoekjes uit en veegt het vuil onder de machine zodat het kan worden opgezogen. Deze borstel ontbreekt op veel andere modellen, maar is in mijn optiek van essentieel belang omdat je niet nog naderhand met een traditionele stofzuiger alle hoekjes wilt nalopen.

Geluidsproductie


Een normale stofzuiger maakt een enorm lawaai, niets is zo vervelend als een partner die besluit te gaan stofzuigen als je net even lekker voor de televisie zit. Nu maakt de Roomba een stuk minder lawaai dan de gemiddelde stofzuiger, toch raad ik het niet aan om de Roomba aan het werk te zetten in de kamer waar je op dat moment van je rust wil genieten. Je kan de Roomba wel aan het werk zetten in een andere kamer waarvan je de deur kan dichttrekken. Je zal dan wellicht ver op de achtergrond wel iets horen zoemen maar dat is niet heel storend.

Willekeurig alles minimaal drie keer stofzuigen


Hoewel je zou verwachten dat een robotstofzuiger zeer gestructureerd banen gaat rijden door je huis om zo snel mogelijk alles te stofzuigen, is dat niet het geval. Ik heb de Roomba bestudeerd en er valt echt geen patroon te ontdekken in de manier waarop de robot door je huis heen rijdt. De robot rijdt kriskras door de kamer, wel lijkt hij enigszins te onthouden waar meubels staan. Uiteindelijk komt de Roomba meerdere keren op elke plek, volgens de makers komt de Roomba overal minimaal drie keer, elke plek wordt dus drie keer gestofzuigd.

Vuil detecteren


De Roomba beschikt over een zogenaamde "Dirt Detect"-modus. Dit betekent dat als de kamer bijna schoon is, de robot een stuk harder door de kamer heen gaat racen om op zoek te gaan naar vuil. Zodra het vuil dan wordt gevonden, gaat de Roomba weer rustiger rijden en aan het werk.

Praktijk


In de praktijk heb ik de Roomba echt aan allerlei rare testen onderworpen. Het doel daarbij was om echt een goed beeld te krijgen waar de Roomba wel en niet toe in staat is. De functie "Dirt Detect" heb ik bijvoorbeeld echt goed kunnen testen in de keuken, deze was eigenlijk al schoon en de Roomba was vol gas op en neer aan het rijden op zoek naar vuil. Ik heb toen een krat bier in de keuken verplaatst en toen de Roomba daar langskwam ging hij langzamer rijden en vervolgens als een gek heen en weer rijden op dat kleine stukje waar het krat had gestaan. Daaruit was echt af te leiden dat de functie "Dirt Detect" er niet voor niks op zit.

Afgrondtest


Ook hebben we op kantoor de Roomba over de vergadertafel heen laten rijden om te kijken of hij van de tafel af zou rijden, of dat de sensoren op het juiste moment zouden detecteren dat er een afgrond is. De Roomba is nog gewoon intact, ofwel: hij is niet van de tafel afgereden.

Lage meubels


Er zijn meubels waar je altijd lastig onder kan stofzuigen. Bijvoorbeeld onder je bed, onder een kast en in mijn geval onder een hele salontafel. Voor de Roomba is dat allemaal geen probleem, de Roomba is 9 centimeter hoog en zolang de opening onder de kast minstens 9,1 centimeter hoog is gaat de Roomba er gewoon onderdoor.

Hoogpolig tapijt


Een van de moeilijkste zaken om te stofzuigen is een hoogpolig tapijt, daar gaat veel vuil tussen zitten en zelfs met een traditionele stofzuiger met een hoog wattage moet je echt moeite doen om dat goed te stofzuigen. Nu beschik ik over zo’n hoogpolig vloerkleed, dus ik heb de Roomba aan het werk gezet. Want ook voor de Roomba is dit pittig, omdat de ondergrond veel lastiger is om over- of doorheen te rijden. Het is mij dan ook opgevallen dat de Roomba niet altijd in eerste instantie het vuil goed opzuigt uit het kleed. Daarvoor moet de Roomba echt meerdere keren over dezelfde plek heen rijden. Ook als pluisjes een beetje groot van formaat zijn geworden door het hoogpolige tapijt, wil de Roomba deze nog weleens in eerste instantie missen. Uiteindelijk lukt het de Roomba over het algemeen wel.

Pindatest


Een onbedoelde maar wel degelijk praktische test heb ik ook uitgevoerd, ten tijde van de test heb ik ook een verjaardag thuis gevierd en mijn neefje van 18 maanden besloot dat het best leuk was om de zoute pinda’s door het huis heen te gooien. Uiteraard heb ik die direct opgeruimd, maar toen de visite weg was zag ik dat ik er nog een paar had gemist. Een ideale kans om de Roomba aan het werk te zetten, de nootjes waren in principe geen probleem, behalve de exemplaren die in het hoogpolige vloerkleed lagen. Daar heb ik de Roomba een handje moeten helpen.



Gordijnen


Een ander fenomeen waar je met een Roomba natuurlijk rekening mee moet houden zijn gordijnen. Deze hangen meestal tot ongeveer 1 centimeter boven de grond. Uit mijn testen is gebleken dat dit geen probleem is voor de Roomba. De Roomba rijdt hier rustig doorheen en de gordijnen glijden gewoon over de bovenkant van de robot heen, aangezien deze volledig vlak is blijven de gordijnen nergens aan haken of vastzitten. Hierdoor kunnen de gordijnen ook niet beschadigen.

Kabels en andere struikelblokken


Hoewel de Roomba goed om kan gaan met veel verschillende objecten en situaties, zijn er ook nog steeds uitzonderingen. Ik heb op een plek in de huiskamer nog een coax-kabel en een paar speaker-kabels liggen. Daar laat de Roomba zich weliswaar niet door tegenhouden, maar hij trekt de kabels wel door de halve huiskamer heen. De kabels blijven namelijk steken onder de wielen en de Roomba rijdt gewoon door. Het is dus al twee keer voorgekomen dat de complete coax-kabel uit de muur was gereden. Even er terug in prikken en het is weer opgelost, maar als je dus losliggende kabels hebt, is het verstandig deze netjes weg te werken of vast te zetten op de plint of muur.


Ook hebben we op kantoor rond onze vergadertafel stoelen staan, met een ontwerp waar de Roomba niet op is berekend. Deze stoelen hebben aan de onderkant een bijna vierkant frame. De rand van dat frame is net te hoog voor de Roomba om overheen te rijden. De Roomba weet er wel op te rijden/klimmen, maar komt er in de meeste gevallen niet meer vanaf, waardoor na verloop van tijd een foutmelding wordt gegeven. Nog niet alle meubels zijn Roomba-proof, zal ik maar zeggen.

Eetkamerstoelen en tafels met gewone rechte poten zijn in principe geen probleem. Ze kunnen echter wel zorgen voor een soort Roomba-doolhof. Stel dat je een eetkamertafel hebt met daaronder vier stoelen die allemaal rechte poten hebben, dan staan er op een ruimte van 3 à 4 vierkante meter ineens 20 stoelpoten waar de Roomba tussendoor moet manoeuvreren, dat gaat op zich wel goed, maar het resultaat is wel dat er onder de tafel niet drie keer maar eerder negen of achttien keer wordt gestofzuigd.


Interieur


De inrichting van je huis heeft ook wel degelijk invloed op de werking van de Roomba. Als je houdt van een heel vol huis met veel meubels op elkaar gepakt, dan zal het voor de Roomba ook lastiger zijn om goed te stofzuigen. Als je zelf op dit moment tijdens het stofzuigen continu meubels loopt te verplaatsen om erbij te kunnen, dan zal de Roomba mogelijk geen geschikt hulpmiddel voor je zijn. Ik heb mijn huis ingericht met redelijk moderne en strakke meubels en hierdoor kan de Roomba bij mij goed overal bij. Er zijn eigenlijk geen hoekjes waar de Roomba niet kan komen. Ik had een ruimte tussen een muur en een kastje waar de Roomba niet bij kon, maar door het kastje net even een paar centimeter te verplaatsen kan hij er nu wel tussen komen.

Ook moet je ervoor zorgen dat de vloer vrij is van rommel, zodat de Roomba gewoon op en neer kan rijden. Dus als je veel kleding op de grond laat slingeren op je slaapkamer of kinderen hebt die veel speelgoed op de grond hebben liggen, dan kan je de Roomba beter niet inzetten. Ook losliggende kabels dien je netjes weg te werken en vast te zetten.

Mijn advies is dan ook om de Roomba de eerste keer te gebruiken als je thuis bent en in de gaten te houden of er ergens problemen zijn met losliggende spullen of kabels. Ook kunnen er nisjes ontstaan tussen muren en meubels of tussen een bankstel en een bijzettafeltje waardoor de Roomba er net niet tussendoor kan, vaak is een verplaatsing van een paar centimeter voldoende, zodat de Roomba er wel tussen past en blijft de indeling en het beeld van je interieur gewoon hetzelfde.