3min

Interface & software

Interface


HTC werkt al jaren met de eigen Sense-interface. Dit is een lichtgewicht interface die Android op een aantal punten flink aanpast. Als je het hoofdscherm voor je hebt en naar links veegt krijg je een apart dashboard te zien waarin het laatste nieuws voorbij komt. De websites met nieuws worden hierin door HTC bepaald en de gebruiker kan eventueel nog voorkeuren aangeven.


Op het hoofdscherm vind je de verplichte Google-onderdelen, dus de Google-zoekbalk en een mapje met daarin alle Google-apps. Nieuw is het blokje met de HTC Sense Home widget, deze widget bepaalt op basis van je locatie waar je je bevindt, thuis, op je werk of buiten de deur. Binnen deze widget worden 8 iconen of mapjes getoond en deze veranderen als je locatie veranderd.

Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat je thuis wel de app van Netflix ziet staan op je hoofdscherm maar als je op je werk bent niet. Dan zie je bijvoorbeeld weer je e-mail- en kalender-app, Een hele slimme widget die ervoor zal zorgen dat je je smartphone prettiger gaat gebruiken.

Grafisch is HTC Sense ook een heel stuk anders dan Google’s Material Design, persoonlijk vind ik het iets minder mooi, maar het is zeker niet lelijk. HTC heeft er overigens ook voor gekozen om veel onderdelen van de Sense-interface in aparte apps te verwerken, hierdoor beschikt de fabrikant over de mogelijkheid om tussentijds via de Google Play Store updates uit te brengen voor onderdelen van de Sense-interface. Bij veel andere fabrikanten ben je hiervoor afhankelijk van de grote firmware-updates die hooguit een paar keer per jaar verschijnen, als ze al verschijnen.


Software


HTC installeert ook de nodige apps voor op de HTC One M9. Met sommige apps zal de gebruiker blij zijn, maar andere apps had HTC beter achterwege kunnen laten. Uiteraard zijn alle Google-apps aanwezig maar daar kan HTC niets aan veranderen. Daarnaast krijg je ook nog de volgende apps cadeau: Auto, Bestandsbeheer, Cloudex, Facebook, HTC back-up, HTC Dot View, Foto-editor, Kindermodus, Krabbelen, Ouder-dashboard, Peel Smart Remote, Polaris Office, Skype en Twitter.

Op zich valt het totaal aantal apps nog wel mee maar van mij had HTC er best een aantal achterwege kunnen laten. Apps als Cloudex, HTC back-up, Kindermodus, Krabbelen, Ouder-dashboard, Peel Smart Remote, Polaris en Skype hebben in mijn optiek allemaal niet echt een meerwaarde. Een Auto- en bestandsbeheer-app zie ik het nut nog wel van in. Ook Facebook en Twitter is leuk maar laat de gebruiker gewoon zelf kiezen of deze die apps wel of niet wil hebben.

Dan nu het slechts nieuws, al die apps die ik als overbodig beschouw zit je echt mee opgescheept want je kan ze niet verwijderen. HTC zou een voorbeeld kunnen nemen aan Samsung, dat bedrijf heeft vrijwel alle bloatware achterwege gelaten en de overige apps kunnen nog wel worden verwijderd door de gebruiker.