Conclusie

De waarheid is keihard: Sony had de Xperia Z3+ wat mij betreft niet uit hoeven brengen. Vergeleken met zijn voorganger heeft Sony gewoon veel te weinig vooruitgang weten te boeken. Daar komt bovenop dat het grootste deel van de toch al zo spaarzame verbeteringen een averechts effect blijken te hebben.

Zo heeft de Xperia Z3+ last van oververhittingsproblemen, die veroorzaakt worden door de nieuwe Snapdragon 810-chipset. Daardoor zal een opname in Ultra HD niet langer dan 10 minuten kunnen duren en worden de systeemprestaties negatief beïnvloed. De dunnere en lichtere behuizing zorgen ervoor dat de accucapaciteit lager is dan bij de Xperia Z3, terwijl de Snapdragon 810-chipset juist een stuk gulziger is. De accuduur gaat er door deze factoren dramatisch op achteruit. Het is maar goed dat Sony de Stamina- en Ultra Stamina-mode heeft toegevoegd.

Zijn er dan helemaal geen goede verbeteringen ten opzichte van de Xperia Z3? Jawel. De USB-poort is niet meer verscholen achter een irritant klepje en zit nu eindelijk gewoon mooi open en bloot en centraal op de onderzijde van het toestel. Dat terwijl de Xperia Z3+ gewoon waterdicht is. Verder is ook de camera op de voorzijde aanzienlijk verbeterd.

Maar de camera op de achterzijde wordt steeds duidelijker een punt waar Sony aan moet werken. In vergelijking met de concurrentie is de camera van de Xperia Z3+ gewoon echt niet op niveau. Zeker wanneer er wat minder omgevingslicht beschikbaar is varieert de kwaliteit van de foto’s van vrij matig tot zeer slecht. Als je je dan ook nog bedenkt dat veel concurrenten bij Sony hun camera’s inkopen, vraag je je toch af waarom Sony niet dezelfde prestaties kan leveren.

Als consument zou ik de Xperia Z3+ gewoon lekker links laten liggen, vanwege de prijs. Bespaar jezelf flink wat geld en kies dan liever voor de originele Xperia Z3. Niet dat die smartphone per definitie beter is dan de Xperia Z3+, maar de meerprijs van laatstgenoemde is gewoon niet goed te praten. Je kan natuurlijk ook voor een model van een concurrent gaan of wachten totdat Sony met een échte opvolger op de proppen komt, die waarschijnlijk in september wordt gepresenteerd.
6.7
  • Waterdichte behuizing met open USB-poort;
  • Betere camera op voorzijde;
  • Dunner en lichter dan Xperia Z3..
  • ..maar (mede) daardoor ook veel minder goede accuduur;
  • Camera laat aardig wat te wensen over;
  • Presteert onder kunnen door problemen met oververhitting.