3min

Geluid, camera en scherm

Speakers


De Surface 3 heeft twee front-facing speakers aan boord die in de rand van het beeldscherm zijn verwerkt. Het geheel ziet er netjes uit en de speakers produceren een prima stereobeeld doordat ze naar je toe gericht zijn. De daadwerkelijke kwaliteit van het geluid, is een ander verhaal. Het volume kan niet heel hard en de hoge en lage tonen zijn precies wat je zou verwachten van een apparaat dat geen plek bied voor goede speakers.


Camera


Verder is de Surface 3 uitgerust met twee camera’s. De voorste camera heeft een resolutie van iets meer dan 3 megapixels terwijl de achtercamera 8 megapixels aan kan, en ook nog auto-focus toe kan passen. Het grootste nadeel van de voorcamera is dat hij alleen goed op je gericht staat als je de kickstand in de eerste positie is ingesteld. De kwaliteit van de voorste camera is wel aardig, maar die van de achterste is best goed. Zelfs in situaties met weinig licht, presteert hij beter dan verwacht.


Scherm


Microsofts nieuwe Surface 3 bezit een 10,8” IPS scherm met een maximale resolutie van 1920 x 1280, wat resulteert in een prettige pixeldichtheid van 214 ppi. Net zoals bij de Surface Pro 3 heeft het scherm een aspect ratio van 3:2, oftewel het is wat meer een vierkant. Veel Android-tablets, evenals de 1e en 2e generatie Surface modellen, komen in een 16:9 formaat. Apple’s iPad heeft een 4:3 scherm.

Het gevolg van een 3:2 scherm is dat je er een flinke hoeveelheid verticale ruimte voor krijgt. Dat wordt met name duidelijk wanneer je gaat browsen of specifieke office applicaties als Word, Outlook en Excel gaat gebruiken. Omdat het scherm meer informatie kan weergeven, is er minder noodzaak om naar boven of beneden te scrollen. Het onconventionele schermformaat van de Surface 3 komt helaas wel met een flink nadeel. Veel moderne films zijn opgenomen, of worden getoond, in 16:9 breedbeeld verhouding. Als je die films af gaat spelen op de Surface 3 zie je zowel onder als boven de film van die hinderlijke zwarte balken.

Om de daadwerkelijke schermkwaliteit te meten, heb ik gebruik gemaakt van speciale hardware om de maximale helderheid, het contrast en kleurreproductie in kaart te brengen. Allereerst de helderheid, die is prima in order met 411cd/m² en daarmee de hoogste score van alle soortgelijke apparaten. Door de uitstekende helderheid kan de Surface 3 prima gebruikt worden in felle omgevingen, zoals buiten in direct zonlicht. Omdat de Surface 3 ook een ingebouwde lichtsensor aan boord heeft, past hij automatisch de helderheid van het scherm aan om de leesbaarheid te verbeteren of de werktijd op een volle accu te verlengen. Hou er wel rekening mee dat bij een maximale helderheid de accuduur drastisch wordt ingekort.


De contrastwaarden van 918:1 die ik heb gemeten bij de Surface 3 zijn helaas minder spectaculair, maar nog steeds goed genoeg voor een apparaat als deze. De Surface Pro 3 doet het hier iets beter met 980:1 en de Dell Latitude 7350, een soortgelijk apparaat, laat zien hoe het moet met een contrast ratio van maar liefst 1100:1. Het resultaat van betere contrastwaarden is dat alle kleuren er levendiger en intenser uitzien.

Als afsluiter heb ik gemeten hoe accuraat de kleur reproductie van de Surface 3 daadwerkelijk is. Het ziet ernaar uit dat Microsoft veel moeite heeft gedaan om de kleuren zo realistisch weer te geven. De meetapparatuur heeft wel wat kleine afwijkingen waargenomen, maar die zijn met het blote oog niet te zien. Als gevolg van de uitstekende kleur reproductie is de Surface 3 prima geschikt voor wie hem wil gaan gebruiken voor semiprofessionele beeldbewerking.