2min

Benchmarks (systeem en games)

Om erachter te komen hoe de nieuwe quad-core Intel Atom in de praktijk presteert, heb ik een aantal benchmarks gedraaid en de testresultaten vergeleken met die van andere, soortgelijke apparaten.

De eerste test is uitgevoerd met PCMark 8 en meet o.a. de prestaties bij typische thuis en zakelijke taken en activiteiten. Denk hierbij aan tekstverwerken, browsen, foto’s bewerken en Skypen. Door deze eerste test werd al snel duidelijk dat de Surface 3 serieuze problemen heeft om de grote jongens, die ieder voorzien zijn van een niet-Atom chip, bij te houden. Microsoft’s Surface Pro 3 lijkt met afstand de beste prestaties neer te zetten.

Benchmark: Windows 8: PCMark 8 – Home





Vervolgens is 3DMark gebruikt om in kaart te brengen hoe de Surface 3 omgaat met complexe (3D) graphics. Deze test maakt het pijnlijk duidelijk dat ook hier weer de Surface 3 moeite heeft om met de rest mee te komen. Het apparaat mist duidelijk de rekenkracht die zijn grotere broer wel in huis heeft. Ten opzichte van andere tablets houdt de Surface 3 zich wel goed staande.