2min

Accuduur

Microsoft claimt zelf dat de Surface 3 zo’n 10 uur mee moeten gaan op een volle accu, net als bij de Surface Pro 3. Het is daarom ook vrij bijzonder om te zien dat er juist een relatief kleine accu in zit met een capaciteit van 28Wh (5490 mAh). Soortgelijke apparaten, zoals de Dell Latitude 7350 (50Wh), Lenovo Yoga 3 Pro (44Wh), Microsoft Surface Pro 3 (42WH) en Asus T300 Chi (31Wh) zijn allemaal voorzien van accu’s met (aanzienlijk) meer capaciteit.

Om de daadwerkelijke werktijd op een volle accu te meten, heb ik twee tests uitgevoerd. De eerste test is gedaan met PCMark 8 en meet de minimale werktijd die je kan verwachten bij een volledig opgeladen accu, effectief dus een worst-case scenario. De PCMark 8 accutest simuleert typisch huis-tuin-en-keukengebruik zoals browsen, documenten lezen/bewerken, communiceren en af en toe een filmpje bekijken. Uit die test bleek dat de Surface 3 het bij continue gebruik 5 uur en 20 minuten volhoudt. Zijn grotere broer, de Surface Pro 3, gaat iets langer (5:30) mee. Ook wanneer we de work-benchmark draaien, die zich meer richt op Office gerelateerde taken, zien we weinig verschil tussen de Surface 3 en zijn grotere Pro broer.

Benchmark: Windows: PCMark 8 – Home Accuduur



Overigens belast de PCMark accutest de apparaten continue, wat niet volledig representatief is voor de werkelijkheid. Calculeren we ook zogenaamde idle-time mee, tijd waarin de Surface 3 niet wordt gebruikt en zijn hardware daarop aanpast, dan zal de Surface 3 zo’n 8 – 9 uur meegaan.

Bij de tweede test is gemeten hoeveel energie het kost om een uur lang Full HD-video te kijken. Daarin is duidelijk te zien dat Microsoft de tablet heeft geoptimaliseerd voor productiviteit en niet voor video kijken. Een uur video kijken kost zo’n 20,4 procent aan accuduur, dat betekent dat de batterij na vijf uur leeg is.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)



Overigens duurt het opladen van de Surface 3 erg lang, wat het gevolg is van de karige 13 Watt adapter. De Surface 3 heeft maar liefst 7 uur nodig om volledig opgeladen te worden als je ermee door blijft werken. Staat het apparaat uit, dan duurt het alsnog 4 uur voordat hij compleet opgeladen is.