2min

Camera



Omdat de varianten van de Lumia 640 volledig verschillende camera’s hebben, bespreek ik deze ook enigszins apart. De Lumia 640 moet het doen met een 8 megapixel-sensor, terwijl de Lumia 640 XL met een 13 megapixel-sensor is uitgerust.

Met die specificaties in het achterhoofd zou je zeggen dat de Lumia 640 XL sowieso beter is, maar dat is niet alleen afhankelijk van het aantal megapixels. Zo is ook de grootte van de sensor van belang. Want hoe groter de sensor, hoe meer licht opgevangen kan worden door de aanwezige pixels. De sensor van de Lumia 640 heeft een grootte van 1/4 inch, met een resolutie van 8 megapixel kom je dan op een pixelgrootte van 0,98 µm. Bij de Lumia 640 XL is de sensorgrootte 1/3 inch, met een resolutie van 13 megapixel kom je dan uit op een pixelgrootte van 1,16 µm. De Lumia 640 XL heeft dus niet alleen meer megapixels, maar ook grotere pixels.



De bovenste rij foto’s is afkomstig van de Lumia 640, de onderste rij is met de Lumia 640 XL gemaakt. De algemene tendens is dat de foto’s van de Lumia 640 XL een fractie scherper en helderder zijn. Beide toestellen hebben wel moeite met de kantoorruimte, waar vrij veel ruis zichtbaar is.



Bij de tweede serie foto’s wordt vooral naar de belichting gekeken. De conclusies zijn hier ongeveer hetzelfde als bij de eerste reeks: de Lumia 640 XL maakt scherpere en helderdere foto’s dan zijn kleine broertje.

De algemene indruk van de camera’s is dat deze gezien de prijsklasse van de toestellen best redelijk presteren. Natuurlijk zijn de foto’s niet vergelijkbaar met die van een high-end smartphone, maar daar hoef je ook niet op te rekenen.