3min

Scherm, geluid & accuduur

Scherm


De schermen van de Lumia 640 en Lumia 640 XL hebben beide een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Dat betekent dat de scherpte van de display van de Lumia 640 XL aanzienlijk lager is dan die van de Lumia 640. Als je de smartphones naast elkaar legt dan zie je dat ook duidelijk, het scherm van de Lumia 640 XL is een stuk groezeliger. Daar blijft het echter niet bij; het scherm van de Lumia 640 is ook een stuk helderder dan dat van zijn grote broer. Al met al is de schermkwaliteit van de Lumia 640 in dit opzicht aanzienlijk beter. Van beide schermen kan ik wel melden dat zwarttinten goed donker zijn, al is het wel nog wat lichter dan de zwarte randen rondom het scherm.


Beide schermen zijn voorzien van een laag Gorilla Glass 3. Deze laag is redelijk gevoelig voor vlekken van vingerafdrukken en ook qua reflectiviteit is het allemaal niet zo best. Met tegenlicht worden de schermen wat lastig afleesbaar. Als je hard op het scherm van de Lumia 640 XL drukt zie je ook vlekken op de display ontstaan, wat betekent dat de laag Gorilla Glass eigenlijk niet dik genoeg is om voldoende weerstand te bieden. Bij de Lumia 640 komt dit probleem niet voor en het lijkt dus puur aan het extra schermoppervlak te liggen.

Geluid


Beide toestellen zijn voorzien van een monospeaker op de achterzijde van het apparaat. Bij de Lumia 640 zit deze rechts onderaan en dat vind ik persoonlijk een wat onhandige plek omdat je daar ook met je hand zit. De speaker van de Lumia 640 XL zit naast de camera en dat is al beter.

Het geluid van de Lumia 640 kan best hard, maar is al bij een gemiddeld volume vrij vlak. Er zijn nauwelijks hoge en totaal geen lage tonen te herkennen. De Lumia 640 XL doet het met een gemiddeld volume nog best goed, maar als je het volume helemaal opschroeft wordt het geluid ineens bizar vlak. Op dit vlak vallen beide toestellen tegen.


Accuduur


Aangezien de Lumia’s een verschillende schermgrootte hebben, is het ook wel logisch dat Nokia opteert voor een grotere accucapaciteit in de Lumia 640 XL. Alsnog is het natuurlijk de vraag of de toestellen een verschillende accuduur hebben en welke smartphone dan het beste uit de bus komt.

De accutest PCMark die we voor Android en iOS gebruiken is helaas niet beschikbaar voor Windows Phone. Daarom beperken we ons bij dit platform tot de test waarbij we een Full HD-video van YouTube streamen. Ook voor YouTube is nog steeds geen officiële app, wel eentje die door Microsoft is ontwikkeld. Om de test zo eerlijk mogelijk te houden stellen we de schermverlichting aan de hand van een lichtmeter in op een bepaald niveau. Ook draadloze connecties worden zoveel mogelijk hetzelfde ingesteld.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In deze test blijkt dat de Lumia 640 XL een fractie beter presteert dan de reguliere Lumia 640. Het verschil is vrij klein. Beide toestellen eindigen ver bovenaan in de lijst en dat strookt ook met de ervaring bij normaal gebruik, je kan met deze toestellen zonder al te veel concessies twee dagen op één lading vooruit.