2min

Interface, software & gebruikservaring

Interface


Zoals bij alle Lumia’s uit het verleden al het geval was, is natuurlijk ook dit toestel voorzien van Windows Phone van Microsoft. In dit geval gaat het om Windows Phone 8.1, met de Denim-update van Microsoft eroverheen. Net als bij iPhones verschilt de interface van Windows Phones maar bar weinig elkaar en daar hoef ik dus eigenlijk ook weinig woorden aan vuil te maken.

Meer dan bij de iPhone vind ik wel dat de interface van Windows Phone eentje is waar je van houdt of van walgt. Het uiterlijk is erg uitgesproken en er is vrij weinig aan te passen.


Software


Als je kijkt naar de ontwikkelaars van de drie grote mobiele besturingssystemen -Android, iOS en Windows Phone- is er bij Microsoft wel iets opmerkelijks aan de hand. Microsoft is namelijk de enige van de grootheden die bloatware met toestellen meelevert. De Lumia 640’s zijn bijvoorbeeld voorzien van apps als Barclays Pingit, Facebook, Fitbit, Gameloft Hub en PicsArt. Het is geen gigantische lijst, maar opmerkelijk is het desalniettemin. In mijn ogen voegen de apps ook niks toe aan de gebruikservaring. Veel mensen zullen Facebook wel gebruiken, maar die app weten ze ongetwijfeld ook wel zelf uit de Microsoft Store te vissen.

Natuurlijk worden er ook veel apps van Microsoft aan de toestellen toegevoegd, hierbij is het nut gelukkig groter. Denk bijvoorbeeld aan HERE Drive+, HERE Maps, Lumia Camera en de Office-apps. Wel is het opmerkelijk dat naast HERE Maps ook de Kaarten-app van Microsoft aanwezig is, dat is vrij dubbelop. Het beleid kan in dit opzicht dus zeker beter.


Gebruikservaring


Persoonlijk vind ik de gebruikservaring van de Lumia 640 en Lumia 640 XL heel verschillend en dat komt uiteraard door het verschil in schermgrootte. De Lumia 640 is redelijk bruikbaar met één hand, terwijl de Lumia 640 XL dat absoluut niet is. Maar natuurlijk koop je de Lumia 640 XL ook niet om met één hand te gebruiken, je koopt ‘m vanwege het grote scherm. Voor mij persoonlijk zou de Lumia 640 XL direct afvallen als ik een nieuwe smartphone zou willen kopen, de Lumia 640 zou wel in de overweging meegaan.

Beide toestellen liggen dankzij de scherpe randen in de achterzijde niet echt prettig in de hand. De scherpe randen ogen mooi maar ik zie liever wat fijnzinnigere rondingen op smartphones, dat komt het comfort tijdens langer gebruik zeker ten goede.

Beide toestellen hebben voldoende snelheid om Windows Phone vloeiend te draaien, tijdens normaal gebruik zal je weinig horten en stoten tegenkomen.