3min

Tags in dit artikel

, , ,

In gebruik

De LG Homebot is vrij makkelijk te installeren, als je de doos uitpakt vind je daarin het basisstation, de robotstofzuiger en een afstandsbediening. Vervolgens moet je even een plek zoeken in huis waar je het basisstation kan neerzetten zonder dat het echt in de weg staat, daarbij moet je ervoor zorgen dat het basisstation links en rechts minimaal 20 centimeter van de muur staat. Als de zijkant van het basisstation te dicht bij een muur staat heeft de Hombot moeite om erop te rijden.


Vervolgens kan je met de afstandsbediening instellen wanneer de robot zijn werk moet doen. Je kan ervoor kiezen om hem bijvoorbeeld elke dag om 10:00 te laten stofzuigen zoals ik heb gedaan of je kan ervoor kiezen om handmatig op de knop te drukken zodat hij alleen op commando gaat stofzuigen.

In principe is dat alles wat je moet doen om de robotstofzuiger in gebruik te nemen, maar aangezien je waarschijnlijk niet gewend bent aan de aanwezigheid van een robot in huis, moet je je huis ook nog even aanpassen. Losse spullen op de grond zijn zaken waar de robot slecht tegen kan, slaapkamers met speelgoed kan je de robot beter weghouden, maar ook iets simpels als sokken op de grond of een oplaadkabel voor een smartphone zijn een serieus probleem.


Het is dan ook aan te raden om de eerste keer of de eerste twee keer de robot te laten rondrijden wanneer je gewoon thuis bent. Je komt er dan vanzelf achter waar de robot moeite mee heeft.

Het is overigens niet zo dat de robot oliedom is en overal tegen aan rijdt. De robot is eigenlijk best wel slim en zal bijvoorbeeld niet zomaar de trap afrijden of hard tegen een muur oprijden. Daarvoor zijn allemaal sensoren aanwezig, ook is er een camera aan de bovenkant die het plafond in de gaten houdt en op die manier weet waar de muren staan. Als de accu bijna leeg is zal de robot terugkeren naar zijn basisstation om op te laden en daarna het karwei af te maken.

Het terugvinden van het basisstation is iets wat LG beter voor elkaar heeft dan iRobot met de Roomba. De LG Homebot was tijdens het testen aan de andere kant van het huis bezig toen de accu bijna leeg was en binnen 30 seconde was die het hele huis doorgereden om vervolgens op het basisstation te parkeren. Daarvoor moest de Homebot verschillende kamers doorkruisen en bochten maken, dit was geen enkel probleem. Een duidelijk pluspunt voor de Hombot, met de navigatie is niks mis.

Roomba bumper is goede innovatie


Nu ik deze Hombot heb getest heb ik overigens ook meer respect gekregen voor de bumper die iRobot gebruikt op de Roomba’s. De Hombot heeft namelijk geen beweegbare bumper en dat biedt enkele nadelen. Als de Roomba van iRobot ergens tegen aan rijdt en de bumper wordt ingedrukt, dan stopt de robot en rijdt die de andere kant op. Hierdoor weet de Roomba heel goed wanneer er ergens een object staat.

Bij de LG Hombot ontbreekt deze bumper en als de Hombot ergens tegen aan rijdt dan wordt het object, als het niet te zwaar is, gewoon door het hele huis verplaatst. In sommige gevallen kan dat handig zijn omdat er dan ook onder gestofzuigd wordt, maar in veel gevallen is het ook onhandig.

Bij krappe ruimtes is het ontbreken van deze bumper ook een groot nadeel, ik heb namelijk regelmatig gehad dat de Hombot het voor elkaar had gekregen zich klem te rijden tussen twee kasten of een kast en een muur, dit omdat de Hombot op alle mogelijke manier probeert ergens tussen te komen en vervolgens vast komt te zitten. Met zo’n bumper krijgt de robot sneller het signaal dat het niet past.

Table of contents