2min

Tags in dit artikel

, ,

Back-up & meer

Als laatste onderdeel in Nero StartSmart bevindt zich Back-up, hieronder valt – hoe kan het ook anders – Nero BackItUp 3. Ook bespreken we de Nero Toolbox.

Nero BackItUp 3


BackItUp kan bestanden back-uppen naar verwisselbare en harde schijven. Dit back-uppen gebeurt door middel van een eenvoudige wizard die de bestandsgrootte berekent en vervolgens de bestanden kopieert naar de opslagplaats. Voordat een back-up wordt uitgevoerd kan er eventueel een controle worden uitgevoerd op virussen, een handige toevoeging. Net als elke andere back-upapplicatie kan er een gehele schijf of alleen bepaalde bestanden als back-up worden opgeslagen.

[center]Nero BackItUp: Een drive-back-up maken[/b][/center]

Ook kunnen er jobs gepland worden, dit zijn back-ups die op een bepaalde tijd worden uitgevoerd of herhaald. Alle jobs worden weergegeven op de startpagina, evenals recent uitgevoerde back-ups. Jammer dat Nero BackItUp geen mappen kan bewaken en automatisch back-ups terug kan plaatsen, iets dat bij McAfee Data Backup wel mogelijk is.

Nero Scout


Eigenlijk geen onderdeel van Home entertainment, maar het past er wel het beste bij, is Nero Scout. Nero Scout is een directe concurrent van Windows Desktop Search en Google Desktop. Het indexeert bestanden en mappen en beheert podcasts, web-tv en radiostations. Dus ook de waarde van dit programma valt weg, aangezien er gratis concurrenten zijn die ook nog beter integreren in Windows. Want er is nergens een desktopzoekbalk te bekennen.

Nero Toolbox


De Nero Toolbox bevat de tools voor de poweruser, bestaande uit Nero DiscSpeed, DriveSpeed, InfoTool, BurnRights, Scout en RescueAgent. BurnRights beheert welke gebruikers op de pc rechten hebben om te branden, een soort ouderlijk toezicht. Nero InfoTool analyseert de pc en met name de cd-, Blu-ray- en (hd-)dvd-stations. Ook kijkt InfoTool of de computer geschikt is voor hd-beelden en geeft advies welke onderdelen een upgrade vereisen.

[center]Nero InfoTool controleert of de pc geschikt is voor hd-beelden[/center][/b]

Ook onderdeel van de Nero Toolbox en nieuw in Nero 8 is de RescueAgent. Deze wizard-achtige applicatie kan verwijderde of beschadigde data van cd’s en dvd’s herstellen. Het werkt heel erg simpel: Media scannen, bestanden selecteren en locatie output kiezen.

[center]Het begin van de simpele wizard van Nero RescueAgent[/center][/b]

Nero DriveSpeed is nóg simpeler dan RescueAgent, het geeft de schijfsnelheid en spindowntijd van de ingeworpen schijf. Maar waarom is dit een afzonderlijke applicatie? Deze functies hadden eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in InfoTool. Ook viel het op dat na het uitwerpen van de schijf de snelheid vertienvoudigd was, van 5 keer naar 52 keer. Dit was echter wel eenmalig.

Wel weer een uitgebreid programma is Nero DiscSpeed, dat een analyse geeft van de ingeworpen schijf. De overdrachtssnelheid wordt verwerkt in een duidelijke grafiek. Ook wordt de DAE-kwaliteit gemeten (kopieerkwaliteit), het CPU-gebruik en algemene schijfinfo (type en dergelijke). Erg handig.