3min

Tags in dit artikel

Koeler nader bekeken

De verpakking


De Noctua NH-C12P wordt in een grotendeels bruin met blauwe verpakking geleverd. Alleen onderaan is een randje zwart. Verder zie je door de window de ventilator zitten. Op de verpakking staat verder veel informatie over de heatsink en de ventilator. De afmetingen en specifieke functies van de heatsink staan er ook op. De heatsink is goed verpakt en kan niet bewegen tijdens transport.

De doos van de voorkant gezien

Binnenin treffen we het volgende aan:
  • Noctua NF-P12 ventilator
  • Noctua NH-C12P heatsink;
  • bevestiging voor Socket 775;
  • bevestiging voor socket AM2;
  • installatiehandleiding;
  • Noctua NT-H1 koelpasta;
  • andere onderdelen voor bevestiging of functioneren.

Specificaties van de Noctua NH-C12P



[tr class=even] [tr class=even] [tr class=even]
Specificaties opgegeven door Noctua:CPU Support Socket: Intel LGA 775 en AMD AM2 en AM2+, verder AMD K8 (754, 939, 940) Socket F en Intel Xeon op aanvraagAfmetingen (hxbxd): 91 x 152 x 126 mm (Exclusief fan van 25 mm hoog)
Gewicht: 550 gram exclusief fan, 730 gram inclusief fan
Materiaal: Koper (base en heat pipes) aluminium (koelvinnen)
Grootte van fan: 120 x 120 x 25 mm
Snelheid Fan: 900 – 1300 RPM
Geluidsproductie fan: 12,6~19,8 dB(A)Connector: 3-pins
Noctua website

De werking van de heatsink en de koeler


De heatsink heeft zes heatpipes welke door het aluminium koelblok heen lopen. Verder heeft de heatsink het C-type-design welke ervoor zorgt dat ook componenten rondom de CPU-socket gekoeld worden. Op het plaatje rechts zie je het C-type-design van Noctua. Hierdoor zou verdeeld kunnen worden over verschillende componenten.

De vorm van de heatsink is zo gemaakt dat de heatsink niet in de weg zou moeten zitten van andere componenten. Het apparaat steekt 40 mm boven het moederbord uit, hierdoor zouden geheugensticks en chipsetkoelers geen problemen meer moeten geven. De kwaliteitsbeleving van de heatsink is erg goed. Het gewicht zorgt ervoor dat je merkt dat je kwaliteit in je handen hebt. Bovendien is het soldeerwerk erg solide uitgevoerd.


De zes heatpipes vanaf de kant waar ze de vinnen ingaan

De geluidsspecificaties van deze koeler zijn exceptioneel, de maximum geluidssterkte die deze koeler laat noteren is 19,8 dB(A). De Intel stock koeler heeft op normale snelheid een geluidssterkte van 37 dB(A).

De ventilator die bij deze koeler geleverd wordt is al vele malen geprezen wegens zijn ultieme koelprestaties. De Noctua NF-P12 biedt een maximum airflow van 92,3 m³ per uur op de hoogste stand en 63,4 m³ per uur op de laagste stand. Zoals dus blijkt uan je deze koeler op verschillende snelheden laten draaien. Dit doe je door middel van een adaptertje. Bij de koeler worden er twee geleverd, een blauwe en een zwarte. Standaard draait de ventilator op 1300RPM en met een geluidsniveau van 19,8dB(A). De zwarte adapter is de Low Noise Adapter (LNA). Hiermee draait de ventilator op 1100RPM en een maximaal geluidsniveau van 16,9dB(A). De blauwe adapter (Ultra Low Noise Adapter ULNA) verlaagt deze waarden respectievelijk naar 900RPM en 12,6dB(A).

Een groot nadeel van de ventilator lijkt zijn kleur te zijn. Een bruine ventilator met beige-achtige behuizing. Erg apart, maar het past niet in elke casemod qua kleuren.