3min

Tags in dit artikel

Resultaten

Testsysteem


Tijdens het testen van de standaardkoeler van Intel en de Noctua NH-C12P is het volgende systeem gebruikt.

Specificaties van het testsysteem
Processor Intel Core 2 Duo E7300
Moederbord Gigabyte GA-P35-S3G
Geheugen Kingston ValueRAM PC6400 DDR2
Grafische kaart Sapphire HD4850/Sapphire HD3470
Voeding Rasurbo Gaminx&Power GAP-565
Harde schijf 2x Samsung Spinpoint F1 500GB
Behuizing Huntkey C507
Overige ventilatoren
1x 80mm intake, 1x 80mm outtake

Geen enkele chip is hetzelfde


Bij de gemeten resultaten moet een kanttekening worden gemaakt. Geen enkele processor is in de praktijk hetzelfde. De temperaturen zijn afhankelijk van de chip. De kwaliteit van de chip wordt weer bepaald door de revisie en de batch, maar er zullen dan nog altijd kleine verschillen blijven. Ook hebben we bij de E7300 te maken met twee cores en dus ook met twee sensoren. Eén sensor die niet goed functioneert kan al van grote invloed zijn op de gemiddelde temperatuur die gemeten wordt.

De E7300 in deze test is rond 18 september 2008 gelanceerd. Het betreft een M0-revisie en de bijbehorende batch is 3828A353. De VID van de processor bedraagt volgens Core Temp 1.2250.

Gebruikte software


De temperaturen zijn gemeten door het programma Core Temp. In deze review betreft het versie 0.99.3. Ook hier moet een kanttekening bij worden gemaakt. De Tj. Max bij dit programma is ingesteld op 100 graden Celsius. Een alternatief programma, Real Temp 2.70, heeft de Tj. Max ingesteld op 95 graden en dit betekent dat de temperatuur in dat programma gemiddeld zo’n vijf graden lager uitvalt.

Prime 95 v2.58 build 5 is gebruikt om de processor te stressen. Tijdens het stressen is gekozen voor de optie Small FFT’s. De CPU wordt hierdoor naar 100 procent load gebracht en de Level 2-cache wordt tevens op de proef gesteld.

Resultaten


Hieronder volgen de temperaturen en hier is gekozen voor de gemiddelde temperatuur. Deze zijn berekend door de gemeten temperaturen per core bij elkaar op te tellen. Deze optelsom is vervolgens gedeeld door het aantal cores (twee in dit geval) en daaruit volgt de gemiddelde temperatuur. Deze temperaturen zijn puur ter indicatie van wat er mogelijk is met de beide koelers, aangezien de temperatuur van verschillende factoren afhankelijk is (zoals eerder vermeld). De temperatuur in de kamer schommelde rond de 20 graden.

De volgende voltages werden gebruikt bij de snelheden.
  • 2,66GHz – 1,09V
  • 3,00GHz – 1,19V
  • 3,33GHz – 1,29V
  • 1,60GHz – 0,86V

Idle temperaturen


Load temperaturen


Bij de Noctua NH-C12P valt op dat de temperatuur na een korte setting eigenlijk niet meer stijgt. Bovendien zijn de resultaten erg apart, aangezien de temperaturen lager zijn bij de Low Noise Adapter dan op standaard snelheid. Hoe dit kan is mij een raadsel. Ik heb meerdere tests gedraaid om te zien of het aan mijn airflow lag of aan wat anders. Maar ook met casefans uit en/of de kast open bleven dezelfde verschillen optreden. Op Ultra Low Noise Adapter stijgen de temperaturen iets. Maar echt noemenswaardig is dit niet. De koeler wordt passief wel een paar graden warmer wat logisch is wegens het ontbreken van een fan voor koeling op de koelvinnen.

De temperaturen ten opzichte van de stockkoeler zijn gemiddeld gezien toch meer dan tien graden koeler indien de ventilator gebruikt wordt. Bovendien valt op dat de temperaturen idle op verschillende snelheden gelijk zijn. Dit zou kunnen duiden op een minimumwaarde van de temperatuursensor. De koeler is ook zeer geschikt als passieve koelmethode aangezien de koeler zelfs koeler is dan de Intel-koeler als de CPU overgeklokt is.

Helaas kreeg ik mijn CPU niet hoger dan 3,4GHz wat ik een erg klein verschil vond ten opzichte van 3,33GHz. Daarom is deze niet opgenomen. De reden dat de CPU niet sneller wilde was het feit dat het voltage te hoog moest worden opgevoerd (>1,4V).

Geluidsniveau


Helaas hebben we geen decibelmeter tot onze beschikking, maar in geen van de gevallen hoor ik de ventilator. Zelfs de harde schijven maken meer geluid dan deze ventilator als hij op volle snelheid draait.