2min

Tags in dit artikel

Installatie

Voordat er met de installatie in een bestaand systeem begonnen kan worden, dient het moederbord uit de kast te worden gehaald. Door het gewicht van de heatsink met ventilator achtte Noctua het niet verstandig pushpins te gebruiken. Tevens geeft een backplate toch een grotere zekerheid over een goede montage.

De installatie van de koeler


Als eerste worden er zelfklevende stukjes kunststof op de bevestigingsbalkjes geplakt. Hierna wordt er direct gekozen in welke richting de cpu-koeler zal staan. Indien er gekozen wordt voor montage van deze balkjes in de lengterichting zullen de heatpipes boven of onder terechtkomen. Indien er wordt gekozen de balkjes in de breedterichting te plaatsen worden de heatpipes links of rechts gevonden. Indien deze koeler aangeschaft wordt en gemonteerd zal eerst moeten worden gekeken hóe de koeler in de kast past. Officieel is het het beste als het buigende gedeelte van de heatpipes naar links, rechts of naar onderen staan. In mijn kleinere kast past het echter alleen omhoog! In een desktopmodel maakt het niet uit hoe de koeler is aangebracht.

Hierna dient de backplate op de achterkant aangebracht te worden en dan door middel van schroefjes vastgemaakt te worden aan de bevestigingsbalken.


De bevestigingsbalkjes die al vast zitten aan de backplate

Hierna dienen er ‘fastening brackets’ op de heatsink te worden aangebracht. Dit zijn twee plaatjes die op de heatsink worden geschroefd zoals te zien is rechtsboven in het onderstaande plaatje, waarop tevens te zien is dat de koeler bevestigd is.


Rechtsboven in het rood staat hoe de fastening brackets op de heatsink
dienen te worden geplaatst. In het midden het resultaat.

Na dit onderdeel wordt er koelpasta op de CPU aangebracht waarna de heatsink met de brackets op de bevestigingsbalkjes wordt geplaatst en vastgeschroefd.


Heatsink geplaatst!

Tot hier loopt de installatie vrij eenvoudig, maar ik moet het moederbord weer in de kast plaatsen. Dit blijkt een stuk lastiger. Met name omdat het plaatsen van stekkertjes op bepaalde plekken nu erg lastig is. Achteraf gezien had ik eerst alleen de backplate moeten plaatsen waarna de heatsink in de kast ging. Hiermee had ik minder problemen gehad met het plaatsen van stekkertjes. De heatsink is namelijk vrij… scherp.

AUW!!

Hierna dienen alleen nog twee rubberen anti-vibratiestrips op de heatsink te worden aangebracht en de ventilator hierop geplaatst worden. Waarna we het volgende te zien krijgen:


De installatie heeft ongeveer twintig minuten geduurd, wat ik vrij snel vind voor iemand die niet eerder met aparte koelers heeft gewerkt. Zoals gezegd verliep de installatie soepel, al vind ik de koelvinnen aan de scherpe kant. Verder was de handleiding van de NH-C12P erg duidelijk.