5min

Tags in dit artikel

,

Alledaags gebruik

Het belangrijkste onderdeel. Hoe houdt de telefoon zich staande in alledaags gebruik. Hierbij moet wel een kanttekening geplaatst worden, wij testen op een versie die een developer-rom draait. Dat wil zeggen, de batterijduur en de snelheid zijn op sommige punten nog niet optimaal.

Bellen & sms’en


Het bellen op de Samsung Galaxy verloopt precies hetzelfde als op de HTC Magic. Dat wil zeggen dat het goed gaat, maar met weinig functies. Zo is er een contactoverzicht, maar dat laat niet mijn activiteit met het contact zien. Toch is de applicatie snel en stabiel, wat ook grote voordelen zijn.

Op de Market kun je ook PhoneBook 1 downloaden, deze applicatie doet eigenlijk hetzelfde als de standaardapplicatie, maar laat tegelijkertijd ook sms’jes en belletjes naar die persoon zien. Al met al vind ik dit overzicht beter dan de standaard applicatie.


Voor het sms’en geldt nagenoeg hetzelfde. Dat wil zeggen, de standaard interface biedt opties, maar naar mijn idee onvoldoende. De interface is eveneens weer snel en stabiel, maar een vervanger doet zijn werk minstens zo goed. Zo heb ik uit de Market de applicatie Handcent SMS gehaald, die veel meer opties biedt. Zo kan deze applicatie ook sms’jes voorlezen en biedt de applicatie receive notifications, ook de gehele interface is een stuk beter en overzichtelijker.

Browser


De browser op de Samsung Galaxy is eveneens gewoon de standaard Android-browser en ik moet zeggen, hij is oud en vertrouwd. Dat wil zeggen, op de HTC Magic was ik er al over te spreken en dat is hier niet veranderd. Hoewel de HTC Hero bijvoorbeeld een alternatieve browser heeft, ben ik toch blij met de standaardbrowser. Die biedt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid de pagina volledig uit te zoomen zodat hij volledig op je scherm past. Met een inzoom-blok kun je dan vervolgens bepalen welk stuk van de website er op het scherm verschijnt.

De browser werkt vrij vlot, al merk je haperingen als de pagina nog aan het laden is. Het lijkt een collectief Android probleem te worden, maar ook deze applicatie vreet weer een hoop geheugen en de telefoon reageert gelijk een stuk sneller als de applicatie afgesloten is.


Onscreen toetsenbord


Een vast onderdeel van de review is altijd het toetsenbord. Je moet op een smartphone immers vrij veel typen. Ik ben van mening dat het onscreen toetsenbord van Android goed is, maar dat er zeker ruimte is voor verbetering. Zo is het onscreen toetsenbord van bijvoorbeeld de HTC Hero een stuk beter dan deze. Dat komt voornamelijk doordat de versie van de HTC Hero een knop heeft om het toetsenbord weer te laten verdwijnen en hij gewoon veel beter is gekalibreerd. Daarnaast is ook het woordenboek van de HTC Hero-versie completer dan de standaard Android-versie.

Batterij en snelheid


Deze twee features voeg ik even bij elkaar, mede omdat de ROM die het toestel nu draait nog experimenteel is en de onderstaande ervaringen dus nog flink kunnen verschillen met de uiteindelijke ervaringen die geboekt worden met de definitieve ROM.

De batterijduur is met deze ROM acceptabel, maar zeker niet goed. Er zit een zeer krachtige batterij in, namelijk 1500 mAh-veresie, maar na een dag houdt hij het toch wel voor gezien. Als je het toestel intensief gebruikt kun je rekenen op een paar uur maximaal. Ik twijfel er echter niet aan dat dit aan de ROM ligt, aangezien een 1500 mAh-batterij tot veel meer in staat is.


De snelheid van het toestel is gewoon in orde. In bijna alle gevallen reageert het toestel zeer snel en biedt het de snelheid die van Android inmiddels gewend zijn (op uitzondering van de HTC Hero, maar dat ligt aan de Sense-interface.) Heel sporadisch is er wel lag en reageert het toestel traag, maar ook dat kan mogelijk herleid worden naar de ROM.

Camera


Ik durf te zeggen dat dit het eerste Android-toestel is met een fatsoenlijke camera. Er zit een vijf megapixelcamera in die goede foto’s maakt. De camera wordt ondersteund door een flitser, waardoor je ook in het donker nog acceptabele foto’s kunt maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met deze flitser foto’s van een gebouw op tien meter afstand gaat nemen, maar de flitser is wel een zeer welkome toevoeging. Toch blijven de foto´s in het donker van mindere kwaliteit. Waarschijnlijk had de lens hier nog sterk verbeterd kunnen worden. De camera is in ieder geval, in tegenstelling tot de HTC Magic en de T-Mobile G1 geschikt om hier en daar eventjes een fotootje mee te schieten.



Voor het eerst merk ik ook dat ik graag wat meer mogelijkheden gehad zou hebben bij het nemen van de foto’s. Dat komt omdat deze telefoon als eerst echt acceptabele foto’s weet te schieten. Ook hier biedt de Market uitkomst, er zijn namelijk diverse alternatieve programma’s beschikbaar die ik gewoon als standaardapplicatie in kan stellen.

Algemeen


Ook dit toestel heeft weer GPS aan boord en die doet er ongeveer een seconde of tien over om een fatsoenlijke fix te krijgen. Dat lijkt langzamer te zijn dan de andere toestellen, maar met twee tot drie seconden langzamer valt het allemaal wel mee. Opvallend is wel dat het binnenshuis helemaal niet mogelijk is om een fix te krijgen. Waar de andere toestellen meestal nog wel een fix geven, ware het niet dat dit wat langer duurt, vindt de Galaxy helemaal geen satellieten.


E-mailen gaat weer volledig via de Gmail-applicatie en dat is een prima applicatie. Een nadeel is wel dat je de verzender niet kan selecteren. Waar je op sommige telefoons kan kiezen vanaf welk adres je wil verzenden is dit in de Gmail-applicatie niet mogelijk. Ook missen we Exchange-ondersteuning, waardoor dit toestel zakelijk hoogstwaarschijnlijk niet echt in trek zal zijn.

Het is wel mogelijk om gratis Documents To Go-viewer te installeren en er is ook een gratis PDF-viewer beschikbaar. Daarmee kun je in ieder geval Word-, Excel- en PDF-bestanden openen op je mobiele telefoon, maar niet elk PDF-bestand wordt even goed geopend.

Qua multimediafuncties biedt de Galaxy ook gewoon de standaard functionaliteit aan. Er zijn wat applicaties die de functies op het gebied van multimedia wat verbeteren, maar het blijft duidelijk dat de Galaxy en ieder ander Android-toestel, geen gespecialiseerde multimedia-toestellen zijn. Maar dat neemt niet weg dat de apparaten er wel prima mee overweg kunnen.