5min

Tags in dit artikel

,

Software & Layar

De Samsung Galaxy is voorzien van Android 1.5 en in principe is er dus weinig veranderd aan het besturingssysteem ten opzichte van de HTC Magic, dat als eerste op Android 1.5 draaide. Het besturingssysteem is zoals gezegd echter in opkomst en steeds meer mensen gaan het gebruiken. De Galaxy biedt geen aparte interface aan en maakt gewoon gebruik van de interface zoals deze door Google aangeleverd wordt. Op zich opvallend, aangezien Samsung voor Windows Mobile en zijn eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons wel een aparte interface heeft ontwikkeld. Waarom hier op Android niet voor gekozen is, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Android standaard al widgets ondersteunt.

Android


Het home-screen van Android bestaat uit drie verschillende bureaubladen. Die kun je aanpassen met eigen snelkoppelingen en widgets. Standaard zijn er heel weinig widgets verkrijgbaar en in de tijd van de HTC Magic, die dus precies dezelfde software draait, waren er ook nog maar weinig widgets te downloaden.

Veel meer widgets beschikbaar

Dit kwam omdat Android 1.5 (Cupcake) toen net uitgekomen was. In de Cupcake-versie van Android zijn veel meer mogelijkheden gekomen om widgets te ontwikkelen. Widgets voor ontwikkelaars werden pas serieus bij Android 1.5 en die werd een week of twee voor de release van de Magic uitgegeven. Nu is Android 1.5 echter alweer enige tijd op de markt en wat ik merk is dat er steeds meer applicaties en widgets voor beschikbaar zijn.


Waar je bij de HTC Hero niet echt afhankelijk bent van de market, ben je dat nu wel. Interessante widgets, voor bijvoorbeeld de tijd en het weer, komen nu echt van de market. Deze worden geschreven door ontwikkelaars, sommige kosten geld maar andere kun je kosteloos downloaden en installeren. Al met al zorgt dit ervoor dat je je hele home-screen naar eigen wens in kunt richten. De HTC Hero bood eigen alternatieven voor de widgets, die niet draaien op de standaard Android-interface. De widgets die op de HTC Hero draaien zijn overigens ook wat beter dan degene die je kunt downloaden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de betaalde widgets veelal ‘beter’ zijn dan de gratis versies.

Applicaties

Android biedt een basisplatform aan waarmee je allerhande basisfuncties, zoals e-mailen, bellen en sms’en, kunt uitvoeren. Daarnaast is er een zeer duidelijke en uitgebreide documentatie beschikbaar voor ontwikkelaars om eigen dingen te ontwikkelen voor Android. Mede door het open karakter van Android zorgt dit ervoor dat er steeds meer applicaties komen voor Android.

Op het gebied van applicaties wordt het aanbod ook steeds groter. Deze kun je ook gewoon uit de Android Market halen en worden gewoon gedownload en geïnstalleerd zonder dat de gebruiker ook maar iets hoeft te doen. Applicaties zijn zowel gratis als betaald beschikbaar. Er is op de Android-market heel veel goede gratis software beschikbaar, waarmee betaalde applicaties dus absoluut geen must zijn.

Een nadeel bij betaalde applicaties is wel de betaalmogelijkheden. Dat maakt gebruik van Google Checkout, wat betekent dat men in Nederland enkel via creditcard kan betalen. Dat is een nadeel, aangezien lang niet iedereen een creditcard heeft. Dat zorgt ervoor dat betaalde applicaties voor sommige mensen nog onbereikbaar zijn. Google heeft overigens al aangegeven hieraan te werken, maar momenteel is er nog niets beters voor handen.


Een ander groot voordeel aan de Android Market is het feit dat ook dit systeem open is. Wat wil zeggen, je applicaties worden niet eerst gekeurd voordat ze in de market terug te vinden zijn. Alle applicaties worden gewoon toegelaten en pas als er klachten op binnenkomen wordt nagekeken of de applicatie niet beter weggehaald kan worden. Dit in tegenstelling tot de App Store van Apple, waarbij alle applicaties eerst gekeurd worden door Apple.

Notificaties

Android onderscheidt zich verder op het gebied van notificaties. Wanneer er iets gebeurt op je telefoon, bijvoorbeeld als je een oproep gemist hebt, dan wordt er een icoontje getoond. Als je vervolgens de ‘lijst’ naar beneden schuift wordt het duidelijk wat er precies aan de hand is en is alle informatie voor handen.


Ik vind dat persoonlijk een zeer slim idee. In plaats van alle notificaties los en een voor een tevoorschijn te laten komen, komen ze nu gewoon netjes onder elkaar in beeld. Dan kun je ze afhandelen in je eigen volgorde, zonder dat het besturingssysteem bepaalt in welke volgorde je ze afhandelt.

Optic Internet


Optic Internet zal waarschijnlijk voor velen een nieuwe term zijn. Ik kende hem ook nog niet voor vrijdag. Het is namelijk Samsung’s eigen term voor iets dat al langer door het leven gaat als ‘Augmented Reality’, maar die term is ook nog lang niet ingeburgerd.

Het komt erop neer dat je informatie van het internet koppelt met de omgeving waarin je je bevindt. Dat klinkt nog heel vaag, maar aan de hand van een voorbeeld wordt het al een stuk duidelijker. Je ziet bijvoorbeeld een huis staan dat te koop is, normaal zou je dan via het internet gaan zoeken wat het moet kosten enzovoorts. Nu wordt er gebruik gemaakt van een techniek, die gebruik maakt van je GPS en digitale kompas in je telefoon. De camera van je telefoon projecteert het beeld van de omgeving op je scherm en dankzij Augmented Reality worden de gegevens van internet direct over de beelden heen geprojecteerd. Zo kun je direct zien wat het huis voor je kost en hoef je niet meer apart te zoeken.


Met die cabriorit die we tijdens de persconferentie maakten, werd dan ook al gauw de kracht van deze techniek duidelijk. Bij het opstarten van Layar, een applicatie die ontwikkeld is door een Nederlands bedrijf, kregen we namelijk gelijk alle huizen voor onze neus die in een straal van een kilometer te koop zijn. Het is echter ook mogelijk om deze straal aan te passen en om andere informatie op te zoeken.

Er is ook een optie om bijvoorbeeld Hyves Spots te bekijken, dat zijn alle locaties die aangemaakt zijn door Hyves-gebruikers. Ondanks dat er ook veel rotzooi tussenzit, is het wel gemakkelijk om eventjes snel uit te zoeken wat er precies in de buurt te beleven is. Deze verschillende mogelijkheden worden van elkaar onderscheiden door zogenaamde ‘Layars’. De applicatie is beschikbaar voor elk Android-toestel.


Waarom wij het dan toch benoemen? Omdat Samsung een ‘deal’ gesloten heeft met Layar en wat andere partijen. Samsung biedt deze applicatie namelijk niet alleen voorgeïnstalleerd aan, maar heeft ook exclusief de Samsung Search-Layar. Deze maakt gebruik van iLocal en kan alles vinden wat bij iLocal ook in de database staat. Daarnaast is er nog de exclusieve Iens.nl layer, die alle restaurants in de omgeving laat zien. De laatste Layar, die ook exclusief op de Galaxy staat, is de Buienradar-Layar, die laat zien of er regen aankomt.

Al met al presteren deze Layars allemaal erg goed en ze doen hun werk prima. Het is een leuke integratie met de echte wereld, om snel wat gegevens te achterhalen over een locatie. Van sommige Layars betwijfel ik wel het nut, maar de applicatie en het idee erachter zijn erg mooi en het is ook vooral goed uitgewerkt.