4min

Tags in dit artikel

,

Uiterlijk & specificaties

De Samsung Galaxy is een toestel van Samsung dat Android draait en wij kregen van Samsung de zwarte versie om te reviewen. De specificaties van het testtoestel zijn echter gelijk aan die van de definitieve versie zo werd ons verzekerd.

Uiterlijk


Het toestel is, eerlijkheidshalve gezegd, het mooiste Android-toestel tot nu toe. De HTC Hero was ook al geen lelijk toestel en ondanks dat die knik wat stijlvols had, vind ik de Galaxy toch mooier. Persoonlijk lijkt mij de zwarte versie ook mooier dan de witte versie, maar dat is een kwestie van gissen. De witte ken ik immers alleen van afbeeldingen.

De Galaxy is een zeer stijlvol toestel die past in het design van Samsung. Er is dus gelet op de vormgeving en alles is netjes op elkaar afgestemd. Daarnaast is de Galaxy ook het dunste Android-toestel dat momenteel op de markt is, met een dikte van 11,9 millimeter is het tevens een van de dunste telefoons op de Nederlandse markt.


Knoppen en aansluitingen


De knoppen op de Samsung Galaxy vind je ook terug op andere Android-toestellen. Er is een menuknop en een ‘home’-knop, die tussen de ’terug’-toets en de ‘ophang’-toets is in gepositioneerd. De ’terug’-toets, zit dan weer rechtsboven. De ‘ophang’-toets, die volledig rechtsonder zit, dient om een gesprek te beëindigen. Meer doet hij dan ook niet, aangezien de ‘lock’-toets aan de zijkant van het toestel zit.

Een groot voordeel van bijvoorbeeld de HTC Hero en de HTC Magic is de zoektoets, waarmee je snel en gemakkelijk de zoekfunctie in de desbetreffende applicatie tevoorschijn kunt halen. Deze is echter niet aanwezig op de Samsung Galaxy, toch jammer. Als je nu wil zoeken, zul je eerst de optie op het scherm moeten toveren via bijvoorbeeld de MENU-knop.

Aan de zijkant van het toestel zijn nog twee knoppen terug te vinden. Vanaf bovenaf gezien zien we eerst de ‘lock’-toets, waarmee toetsenblokkering opgeroepen wordt. Deze ‘lock’-toets functioneert als volgt: een keer kort indrukken betekent dat het scherm vergrendeld wordt. Als je de toets vervolgens langer ingedrukt houdt, wordt het scherm vrijgegeven. Persoonlijk vind ik dat erg onhandig en af en toe leek het erop dat de knop niet goed functioneerde. Dat kan ook met mijn eigen onkunde te maken hebben gehad, maar het systeem had zoveel simpeler kunnen zijn als de ‘ophang’-toets gewoon dienst deed als ‘lock’-toets.


Onder de ‘lock’-knop bevindt zich de knop voor de camera. Deze toets kan je ook half indrukken, waarmee er wordt scherpgesteld, wanneer je de knop vervolgens helemaal indrukt wordt de foto gemaakt. De Galaxy heeft ook een flitser bij de camera zitten, geen overbodige luxe. Later in deze review komen we terug op de prestaties van deze camera. Uiteraard zijn er aan de andere kant van het toestel ook nog twee volumeknoppen terug te vinden.

Qua aansluitingen is de Samsung Galaxy voorzien van een 3,5 mm-plug, waar headsets in kunnen. Persoonlijk ben ik erg blij met dit soort aansluitingen, want dan zit ik niet vast aan de slechte headsets die meestal meegeleverd worden. Daarnaast is er een aansluiting om de telefoon op te laden en op de computer aan te sluiten. Deze aansluiting wordt afgeschermd met een dopje, een stukje styling die bij mij wel in de smaak valt. Deze Micro-USB-aansluiting is kleiner dan degene die HTC bijvoorbeeld gebruikt.

Scherm


Een van de belangrijkste onderdelen van de telefoon is het scherm. Daar moet je immers alle informatie vanaf halen. Ik wijd niet vaak een apart kopje aan het scherm, omdat ze meestal allemaal hetzelfde zijn. Toch is het scherm bij deze Samsung-telefoon op zijn minst noemenswaardig, het is namelijk een AMOLED-scherm.


Dit scherm biedt veel voordelen, zo gebruikt het scherm dan minder energie en ook is het scherm helderder en duidelijker dan standaard LCD-schermpjes. Het scherm is ook buiten in de volle zon nog prima af te lezen. Daarnaast is de weergave gewoon ontzettend mooi, wat zeker een groot pluspunt is.

Degelijkheid


De degelijkheid van een toestel is ook vrij belangrijk. Het toestel presteert hier sowieso een voldoende op, maar er zijn toch een paar kleine dingetjes waar ik mee zit. Zo voelt de telefoon over het algemeen wat plastic aan, maar dat ondervind ik niet echt als hinderlijk.

Daarnaast is er iets dat mij wel opvalt. Als ik een toets indruk of het de telefoon ergens neerleg dan lijkt het net of er ergens een veertje los zit dat dan eventjes verspringt. Op die manier voel je het dus door je hele toestel als je even een knop indrukt. Het kan trouwens goed zijn dat dit een mankement is in het toestel dat ik meegekregen heb.

Specificaties


De Galaxy heeft natuurlijk ook nog hardware onder de motorkap zitten. Alle technische details zijn daarom ook hieronder terug te vinden:

Onderdeel Omschrijving
Processor Qualcomm MSM7200A
Kloksnelheid processor 528 MHz
Besturingssysteem Google Android
Externe opslag Niet meegeleverd, Micro-SD tot 32gb
RAM 192 MB
Interne opslag 8 gigabyte
Afmetingen 115 x 56 x 11.9 mm
Gewicht 119 g (inclusief batterij)
Scherm 3,2 inch HVGA AMOLED
Resolutie scherm 480×320 pixels
Netwerken HSDPA 7.2Mbps / HSUPA 5.76Mbps (900 / 1700/ 2100MHz)
EDGE / GPRS (850/ 900/1800/1900)
Interface Google default
GPS-chipset Qualcomm One
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
connectiviteit (bedraad) Micro USB-poort en een 3,5 mm-plug
Primaire camera 5 megapixel met PowerLED.
Audio Ingebouwde microfoon, speaker
Batterij Li-ion 1500 mAh.
Spreektijd 360 minuten
Standby-tijd 450 uur