2min

Tags in dit artikel

,

Software & Instellingen

Software is een belangrijk punt waar je op let bij de aanschaf van een NAS. Freecom levert een CD met daarop een programma en een gebruikershandleiding.

Allereerst zal ik wat vertellen over de software die op de CD staat. Deze software is vrij simpel opgebouwd en niet erg bijzonder in vergelijking met software van andere NAS’en. Zo waren er met de bijgeleverde software niet veel verschillen in vergelijking met de Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit software.


Het hoofddoel van de software is het gemakkelijk vinden van je NAS in een netwerk. Daarnaast kun je de instellingen voor het IP-adres en de werkgroep aanpassen. Verder kun je mappen mounten als netwerkschijf (bijvoorbeeld z:) en je kunt een netwerkprinter toevoegen. Tot slot kun je nog met deze software een recovery procedure starten, waarmee de NAS weer naar de fabrieksinstellingen wordt gebracht.

Webinterface


Doordat de bijgeleverde software niet veel voorstelt, word je bijna verplicht om de webinterface te gaan gebruiken. Helaas stelt deze webinterface op het eerste oog ook niet veel voor.


Grafisch had de webinterface in mijn ogen een stuk beter gemogen, maar het draait uiteindelijk om de functies. Wanneer we gaan kijken naar de functies en mogelijkheden die je hebt op de webinterface stelde het me toch weer enigszins teleur.

De eenvoud is duidelijk te merken, naast de standaard instellingen als het wachtwoord veranderen van het admin account en de tijd kun je nog enkele netwerkinstellingen doen en de NAS herstellen naar de fabrieksinstellingen.